Značenje i porijeklo prezimena KALIGARI

Značenje prezimena KALIGARI: Odakle potječe?

Prezime KALIGARI rijetko je prezime u Hrvatskoj, ali se ipak pojavljuje u nekoliko županija. No, njegovo porijeklo nije hrvatsko, već talijansko. U prijevodu, prezime KALIGARI znači kaligarijaš, a kaligarijaši su bili oni koji su izrađivali i popravljali kočije.

Ime se prvi put pojavljuje u srednjovjekovnoj Italiji, u gradu Pisi, gdje je postojala obitelj KALIGARI koja se bavila izradom kočija i prijevozom putnika. Pretpostavlja se da su se članovi te obitelji počeli širiti po Italiji i Europi, te da su se njihovi potomci razbježali diljem svijeta.U hrvatskim arhivima prvi tragovi prezimena KALIGARI pojavljuju se u Istri u 19. stoljeću.

Također, u Dalmaciji se pojavljuje prezime KALIGARIĆ, koji je vjerojatno izveden iz talijanskog prezimena.S obzirom na značenje prezimena, može se pretpostaviti da su se nositelji prezimena KALIGARI bavili izradom i popravkom kočija ili su se bavili prijevozom putnika. No, kako se prezime pojavljuje u različitim regijama i državama, teško je utvrditi njihovu točnu djelatnost.

Unatoč tome, prezime KALIGARI zvuči vrlo zanimljivo i privlačno, pa se može pronaći u nekoliko filmova i knjiga. Jedan od poznatijih primjera je talijanski nijemi film "Kabalak", redatelja Roberta Wienea, koji je inspiriran pričom o obitelji KALIGARI.U svakom slučaju, prezime KALIGARI je još jedno u nizu zanimljivih i intrigantnih prezimena čije je porijeklo i značenje vrijedno istražiti.