Značenje i porijeklo prezimena JORDANIĆ

Značenje prezimena JORDANIĆ: Odakle potječe?

Prezime JORDANIĆ jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 3.000 osoba s ovim prezimenom.

No, odakle zapravo potječe ovo prezime?Prema nekim izvorima, prezime JORDANIĆ potječe od imena Jordana, koje je bilo popularno u vrijeme kada su se počela pojavljivati prezimena. Jordan je ime hebrejskog porijekla, a znači "onaj koji silazi". Ime Jordana se često koristilo kao muško ime, ali i kao žensko ime.Prezime JORDANIĆ se prvi put pojavljuje u Hrvatskoj u 18. stoljeću, u okolici Karlovca.

Prema nekim izvorima, osobe s ovim prezimenom su se doselile u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine. Međutim, postoje i teorije da su se doselili iz drugih krajeva, poput Dalmacije ili Hercegovine.U 19. stoljeću, prezime JORDANIĆ postaje sve češće u Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji.

Tijekom 20. stoljeća, broj osoba s ovim prezimenom se povećao, a danas se prezime JORDANIĆ može pronaći diljem Hrvatske.Zanimljivo je da se prezime JORDANIĆ može naći i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije. U Srbiji se prezime JORDANIĆ pojavljuje već u 18. stoljeću, a najviše se javlja u Vojvodini.U svakom slučaju, prezime JORDANIĆ ima dugu povijest i brojne zanimljive priče vezane uz njega. Bez obzira na to odakle potječe, ovo prezime i dalje je vrlo prisutno u Hrvatskoj i drugim zemljama, te predstavlja dio kulturne baštine ovih krajeva.