Značenje i porijeklo prezimena JEHNIĆ

Značenje i porijeklo prezimena JEHNIĆ

Prezime JEHNIĆ je jedno od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje je nastalo od imena osobe koja ga je nosila. Prezime JEHNIĆ potječe od imena Jehnja, koje je bilo uobičajeno ime u nekim dijelovima Hrvatske u 18. i 19.

stoljeću. Ime Jehnja je skraćenica od imena Ivan, koje je u to vrijeme bilo vrlo često ime u Hrvatskoj.Prezime JEHNIĆ prvi put se spominje u Hrvatskoj u 19. stoljeću, a najviše ga ima u središnjoj Hrvatskoj, posebno u Zagrebu i okolici te u Krapinsko-zagorskoj županiji.

U drugim dijelovima Hrvatske, prezime JEHNIĆ je rjeđe.Prezime JEHNIĆ se sastoji od dva dijela: Jehnja i sufiksa -ić. Sufiks -ić je vrlo čest u prezimenima u Hrvatskoj i označava pripadnost ili porijeklo. Tako prezime JEHNIĆ znači da je osoba koja ga nosi potomak osobe koja se zvala Jehnja.Prezime JEHNIĆ može imati različite oblike pisanja, ovisno o području na kojem se prezime javlja i o vremenskom razdoblju.

Tako se prezime može pisati kao Jehnjić, Jagnjić, Jahnjić i slično.Uz prezime JEHNIĆ, postoji i prezime Jehnićević, koje je nastalo od prezimena Jehnić. Prezime Jehnićević je također vrlo rijetko u Hrvatskoj i najviše ga ima u Zagrebu i okolici.Sve u svemu, prezime JEHNIĆ ima zanimljivo porijeklo i predstavlja dio hrvatske kulturne baštine. Iako je rijetko, prezime se i danas može pronaći u Hrvatskoj, a nositelji prezimena mogu se ponositi svojim porijeklom i tradicijom koju ono predstavlja.