Značenje i porijeklo prezimena ISKRIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena Iskrić u hrvatskoj genealogiji

Prezime Iskrić ima svoje porijeklo u Hrvatskoj i predstavlja jedno od uobičajenih prezimena. Značenje ovog prezimena potječe od riječi “iskra”, koja označava mali sjajni plamen ili bljesak. Prezime Iskrić se u Hrvatskoj prvi put pojavilo u 18. stoljeću, a danas je prisutno u gotovo svim dijelovima zemlje.

Prema nekim izvorima, prezime Iskrić potječe iz Bosne i Hercegovine, a prvi nositelji ovog prezimena doselili su se u Hrvatsku u 18. stoljeću.

Međutim, drugi izvori tvrde da se prezime Iskrić pojavilo u Hrvatskoj i to u području današnje Dalmacije.

Prema hrvatskoj genealogiji, prezime Iskrić pripada skupini prezimena koja su nastala od imena ili nadimaka koji se odnose na neki oblik svjetlosti ili sjaja. U slučaju prezimena Iskrić, riječ “iskra” predstavlja glavnu referencu, a ime je dobiveno dodavanjem sufiksa “ić”, koji označava pripadnost.

U Hrvatskoj, prezime Iskrić je danas relativno rasprostranjeno i pojavljuje se u različitim oblicima. Tako, postoje varijante poput Iskrić, Iskrića, Iskrićević, Iskrićev i slično. Ovo prezime često se pojavljuje u Dalmaciji, ali se može naći i u drugim dijelovima zemlje.

Uzimajući u obzir značenje i porijeklo prezimena Iskrić, može se zaključiti da je riječ o prezimenu koje ima duboko ukorijenjene korijene u hrvatskoj kulturi i povijesti. Iako se danas pojavljuje u različitim oblicima i varijantama, prezime Iskrić i dalje predstavlja jedno od prepoznatljivih prezimena u Hrvatskoj.