Značenje i porijeklo prezimena GOLENKO

Imena i Prezimena

Značenje prezimena GOLENKO: Odakle potječe?

Prezime GOLENKO vrlo je rijetko u Hrvatskoj, pa mnogi vjerojatno nemaju pojma odakle ono potječe i što znači. Prema nekim izvorima, prezime GOLENKO potječe iz Poljske, no precizniji podaci o njegovu porijeklu nisu dostupni. Ipak, prema nekim teorijama, prezime GOLENKO nastalo je od nadimka Golen, koji se s vremenom pretvorio u prezime.

Nadimak Golen potječe iz srednjovjekovne Poljske, a može se prevesti kao „Gol“ ili „Golo“. Ovaj nadimak najčešće su nosili muškarci koji su bili goleme građe, visoki i snažni. Kako se u Poljskoj prezimena nisu koristila do kraja 18.

stoljeća, nadimak Golen prenosi se s koljena na koljeno, sve do danas kada se Golen pretvorio u prezime GOLENKO.

Prema nekim drugim izvorima, prezime GOLENKO nastalo je od imena Golo, koje je bilo popularno u srednjovjekovnoj Poljskoj. Ime Golo potječe iz germanskog jezika i znači „zlatno“. Kako su se imena često pretvarala u prezimena, moguće je da je ime Golo preuzeto kao prezime, a s vremenom se promijenilo u GOLENKO.

Prezime GOLENKO danas se najčešće sreće u Poljskoj, ali i u nekim drugim zemljama, kao što su Ukrajina, Rusija i Bjelorusija. U Hrvatskoj je vrlo rijetko, no postoje pojedinci koji ga nose, a koji su možda poljskog ili ukrajinskog podrijetla.

S obzirom na to da su podrijetlo i značenje prezimena GOLENKO još uvijek nejasni, može se samo nagađati o tomu kako je prezime nastalo. Ipak, nadimak Golen ili ime Golo su najčešće spominjani kao mogući korijeni prezimena, a ova prezimena danas se mogu naći u nekim dijelovima Poljske i drugih zemalja.