Značenje i porijeklo prezimena DAMJANOV

Značenje i porijeklo prezimena DAMJANOV

Prezime Damjanov jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 2.500 osoba s ovim prezimenom. No, odakle zapravo potječe prezime Damjanov i što ono znači?Prezime Damjanov dolazi od muškog imena Damjan, koje ima grčko podrijetlo. Ime Damjan dolazi od grčke riječi Damianos, što znači "onaj koji je pripadnik kultova bogova".

U rimsko doba, ime je bilo popularno među kršćanima, a kasnije se proširilo i na druge jezike. U Hrvatskoj, ime Damjan se počelo koristiti u ranom srednjem vijeku, a kasnije se razvilo u prezime Damjanov.Prezime Damjanov se najčešće javlja u sjevernoj Hrvatskoj, posebice u Zagrebu i okolici, te u Koprivničko-križevačkoj županiji.

No, prezime se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.Zanimljivo je da se prezime Damjanov javlja i u drugim varijantama, kao što su Damjanović, Damjanić ili Damjanković. Ove varijante prezimena nastale su od prezimena Damjanov, a razlike u obliku nastale su uslijed različitih dijalekata i govora u kojima se prezime pojavljuje.Ukratko, prezime Damjanov dolazi od muškog imena Damjan, koje ima grčko podrijetlo i znači "onaj koji je pripadnik kultova bogova". Prezime je najčešće u sjevernoj Hrvatskoj, a javlja se i u drugim dijelovima Hrvatske i bivše Jugoslavije. Varijante prezimena su Damjanović, Damjanić i Damjanković.