Značenje i porijeklo prezimena CIMBAL

Značenje prezimena CIMBAL: Odakle potječe?

Prezime Cimbal ima svoje korijene u Mađarskoj, a značenje mu je povezano s glazbom. Cimbal, ili čembalo, je glazbeni instrument sličan klaviru, koji se svira udaranjem metalnih žica čekićima. Prezime Cimbal se najčešće pojavljuje u Mađarskoj, ali može se pronaći i u Hrvatskoj, Srbiji, Rumunjskoj te u dijelovima Slovačke i Češke.Prema nekim izvorima, prezime Cimbal potječe od mađarske riječi "cimbalom", što znači upravo čembalo.

Prezime se pojavilo u 19. stoljeću, a najvjerojatnije je nastalo kao nadimak za osobu koja je svirala na ovom instrumentu ili je bila povezana s glazbom na neki drugi način. U to vrijeme, prezimena su često nastajala na temelju nečijeg zanimanja, osobina ili karakteristika.Tijekom vremena, prezime Cimbal se proširilo na različite dijelove Mađarske te se danas može pronaći u velikom broju različitih oblika, poput Cimbala, Cimbalâk, Cimbolya i slično.

U Hrvatskoj, prezime se obično piše kao Cimbalj, a u Srbiji kao Cimbaljević.Unatoč tome što je prezime Cimbal relativno rijetko, postoji nekoliko poznatih osoba s ovim prezimenom. Jedna od njih je mađarski skladatelj i pijanist Zoltân Cimbal, koji je živio u 19. stoljeću i bio je poznat po svom radu na popularizaciji mađarske glazbe.

Također, u Hrvatskoj postoji nekoliko obitelji s prezimenom Cimbalj koje se bave glazbom ili su na neki način povezane s glazbenom industrijom.Ukratko, prezime Cimbal ima svoje korijene u Mađarskoj te je povezano s glazbom. Nastalo je u 19. stoljeću kao nadimak za osobu koja je bila povezana s čembalom ili glazbom na neki drugi način. Danas se prezime može pronaći u različitim dijelovima Mađarske te u nekim drugim zemljama u okruženju.