Značenje i porijeklo prezimena ĆERANIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ĆERANIĆ: Povijest i genealogija obitelji Ćeranić.

Značenje i porijeklo prezimena Ćeranić: Povijest i genealogija obitelji ĆeranićPrezime Ćeranić ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini, a specifično u regiji Srednje Bosne. Ćeranići su jedna od najstarijih i najbrojnijih obitelji u toj regiji, a njihovo prezime ima zanimljivo značenje koje se može povezati s njihovom poviješću.Prema jednoj teoriji, prezime Ćeranić potječe od turske riječi "çeran", što znači "put" ili "staza".

Prema drugoj teoriji, prezime potječe od riječi "ćeran", koja na bosanskom jeziku znači "rijeka". Ova druga teorija ima više smisla s obzirom na činjenicu da su Ćeranići živjeli u regiji koja je obilovala rijekama i vodotocima.U svakom slučaju, Ćeranići su bili poznati po svojoj hrabrosti i ratničkim sposobnostima, te su se često borili protiv turskih osvajača. Mnogi članovi obitelji su bili vojnici i borili su se u raznim ratovima tijekom povijesti Bosne i Hercegovine.Genealogija obitelji Ćeranić datira još iz 16.

stoljeća, a prvi zabilježeni Ćeranići su bili iz sela Kiseljak u Srednjoj Bosni. Od tada, obitelj se proširila na cijelu regiju, te danas postoje mnoge grane obitelji koje žive u BiH, ali i u drugim dijelovima svijeta.Ćeranići su poznati po svojoj tradiciji i kulturi, te su često bili aktivni u lokalnoj zajednici.

Mnogi članovi obitelji su bili poznati umjetnici, pjesnici, glazbenici i sportaši. Danas, Ćeranići su jedna od najprepoznatljivijih obitelji u Bosni i Hercegovini, te su ponosni na svoje naslijeđe i tradiciju.Ukratko, prezime Ćeranić ima zanimljivo značenje koje se može povezati s poviješću obitelji, te je jedna od najstarijih i najbrojnijih obitelji u regiji Srednje Bosne. Genealogija obitelji datira još iz 16. stoljeća, a Ćeranići su poznati po svojoj tradiciji i kulturi.