Značenje i porijeklo prezimena BUTIJER

Imena i Prezimena

Značenje prezimena BUTIJER: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena BUTIJER: Odakle potječe?

Prezime Butijer vjerojatno nije jedno od onih koja se često pojavljuju u Hrvatskoj, stoga je zanimljivo saznati nešto više o njegovom porijeklu i značenju. Prezime Butijer nije hrvatskog podrijetla, već je vjerojatno romanskog ili talijanskog porijekla. Pretpostavlja se da je porijeklo prezimena Butijer iz Italije ili Francuske, s obzirom na to da se u tim zemljama ovakva prezimena pojavljuju češće.

Prema jednoj teoriji, prezime Butijer potječe od latinske riječi “buticula”, što bi se moglo prevesti kao “mala trgovina”. U srednjem vijeku su se mnogi ljudi bavili trgovinom, stoga je ovo prezime moglo nastati kao nadimak za nekog trgovca ili vlasnika male trgovine.

Druga teorija kaže da prezime Butijer potječe od francuske riječi “boutique”, što znači “trgovina”.

Ovo prezime bi se tako moglo odnositi na nekog vlasnika trgovine ili na nekog tko se bavio trgovinom, a možda i na nekog tko je bio zaposlenik u trgovini.

Prezime Butijer se prvi put pojavljuje u Hrvatskoj u 18. stoljeću, a vjerojatno ga je donio netko iz Italije ili Francuske. Danas se ovo prezime pojavljuje u nekoliko gradova u Hrvatskoj, poput Pule, Rijeke i Zagreba.

Uzimajući u obzir teorije o porijeklu prezimena Butijer, možemo zaključiti da je vjerojatno nastalo kao nadimak za nekog trgovca ili vlasnika trgovine, odnosno za nekog tko se bavio trgovinom. Bez obzira na točan izvor prezimena, važno je naglasiti da svako prezime ima svoju priču i da nam može puno reći o povijesti i kulturi naših predaka.