Značenje i porijeklo prezimena BUJIĆ

Imena i Prezimena

Bujić – značenje i porijeklo prezimena

Prezime Bujić u Hrvatskoj je relativno često i često se susreće u Dalmaciji, posebno u okolici grada Šibenika. Prezime Bujić potječe od imena Buja, koje se odnosilo na osobe koje su živjele u blizini bujnih rijeka, potoka i bujica.

Ime Buja dolazi od staroslavenske riječi “bujati”, koja znači bujica, brzak ili nabujalo vodeno tijelo. U davnim vremenima, ljudi su često imenovali mjesta prema prirodnim fenomenima u okolici, tako da je ime Buja vjerojatno nastalo kao opisno ime za neku rijeku ili potok koji je bio vrlo bujan i brz.

Prezime Bujić prvi je put zabilježeno u dokumentima u 17. stoljeću, kada su se neki članovi obitelji Bujić spominjali kao seljaci u okolici Šibenika.

Tijekom vremena, prezime se proširilo na druge dijelove Dalmacije i danas se može pronaći u cijeloj Hrvatskoj, ali i u drugim dijelovima svijeta, gdje su se neki članovi obitelji Bujić preselili.

Prezime Bujić može biti posebno zanimljivo istraživačima obiteljskih stabala i genealogije, jer se tijekom vremena razvilo nekoliko različitih varijanti prezimena Bujić, kao što su Bujić-Bašić i Bujić-Pivčević. Također, mnogi članovi obitelji Bujić nisu sigurni o svojim precima i korijenima, pa ih zanima više o povijesti svog prezimena.

Ukratko, prezime Bujić potječe od imena Buja, koje se odnosi na bujne rijeke i potoci. Prezime se prvi put zabilježilo u 17. stoljeću u okolici Šibenika, a danas se može pronaći u cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Različite varijante prezimena Bujić i nejasnoće oko korijena obitelji čine ovo prezime zanimljivim područjem za istraživanje obiteljske povijesti.