Značenje i porijeklo prezimena BOŽANOVIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena BOŽANOVIĆ: Odakle potječe ime Božan?

Prezime Božanović jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a broj osoba s ovim prezimenom raste iz godine u godinu. Prema nekim izvorima, prezime Božanović potječe od imena Božan, koje je nastalo spajanjem riječi “božji” i “dobar”. Ovo je ime u srednjem vijeku bilo često u hrvatskim krajevima, a kasnije se razvilo u prezime Božanović.

Božan se može protumačiti na nekoliko načina.

Jedno od značenja sugeriše da je osoba s tim imenom “božja” tj. “od Boga”. Drugo značenje je “dobar”, što bi značilo da osoba s ovim imenom ima dobre osobine i kvalitete.

U svakom slučaju, ime Božan je bilo vrlo popularno u prošlosti, a broj osoba s ovim imenom i prezimenom Božanović i danas je značajan.

Prezime Božanović je karakteristično hrvatsko prezime koje se javlja diljem Hrvatske, ali i u drugim zemljama kao što su Srbija, Slovenija i Crna Gora. Prema podacima iz 2019. godine, u Hrvatskoj živi oko 9,800 osoba s prezimenom Božanović.

Najviše osoba s ovim prezimenom živi u gradovima Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Rijeci.

Prezime Božanović je, kao i mnoga druga hrvatska prezimena, nastalo od osobnih imena. U prošlosti se često događalo da se prezimena prenosila s oca na sina, pa su tako nastala mnoga prezimena koja su još uvijek prisutna u Hrvatskoj. U nekim slučajevima, prezimena su mijenjana zbog raznih životnih okolnosti, tako da su nekad isti ljudi imali različita prezimena. Međutim, prezime Božanović je zadržalo svoje ime i svoju popularnost tijekom vremena, iako su neki njegovi nositelji možda znali vrlo malo o njegovom značenju ili porijeklu.