Značenje i porijeklo prezimena BJELOPETROVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BJELOPETROVIĆ:

Prezime Bjelopetrović jedno je od brojnih prezimena koja se mogu pronaći u Hrvatskoj. Ovo prezime ima zanimljivu povijest i značenje, a njegovo porijeklo može se pratiti sve do srednjeg vijeka.Prezime Bjelopetrović sastoji se od dva dijela - "bjelo" i "petrović". "Bjelo" dolazi od hrvatske riječi "bijelo", što znači "bijeli".

"Petrović" je patronim, što znači da je prezime nastalo od imena oca. U ovom slučaju, prezime Bjelopetrović znači "sin Petra" ili "potomak Petra".Prema nekim izvorima, prezime Bjelopetrović potječe iz Like, a prema drugima iz Bosne i Hercegovine. Prema jednoj teoriji, prezime je nastalo u 16.

stoljeću kada su se neki članovi obitelji Petrović odselili iz Like u Bosnu i Hercegovinu. Tamo su se naselili u selo Bjelopetrovići, koje je dobilo ime po njima. Prezime Bjelopetrović nastalo je od imena ovog sela.Prezime Bjelopetrović može se pronaći u različitim dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Danas postoje brojne obitelji s ovim prezimenom koje su se tijekom vremena raspršile po različitim dijelovima svijeta.Ukratko, prezime Bjelopetrović ima zanimljivo značenje i povijest. Nastalo je od imena oca Petra i može se pratiti sve do srednjeg vijeka. Prema jednoj teoriji, prezime je nastalo u Bosni i Hercegovini, a prema drugoj u Lici. Danas se prezime može pronaći u različitim dijelovima svijeta, a brojne su obitelji s ovim prezimenom.