Značenje i porijeklo prezimena BELC

Značenje i porijeklo prezimena BELC: Poreklo prezimena i njegovo značenje

Prezime BELC je relativno rijetko prezime koje se danas nalazi među stanovništvom Hrvatske. Prezime je nastalo iz imena Bela, što u mađarskom jeziku znači "bijeli". Pripadnici ovog prezimena su uglavnom Hrvati iz okolice Varaždina, a zastupljeni su i u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u susjednim zemljama.Postoje različite teorije o porijeklu prezimena BELC.

Jedna teorija kaže da potječe od mađarskog prezimena Beloi, koje je bilo često u toj regiji u 18. i 19. stoljeću.

Druga teorija navodi da je prezime nastalo od imena Bela, koje su nosili članovi plemićke obitelji Banffy, koja je imala posjede u Varaždinskoj županiji.Osim u Hrvatskoj, prezime BELC se može pronaći i u drugim zemljama, uključujući Sloveniju, Srbiju, Mađarsku i Austriju. U nekim slučajevima, prezime se može pisati i kao Belč ili Belčić.Značenje prezimena BELC je povezano s bojom bijelom, koja je simbol čistoće, nevinosti i svjetlosti. Prezime može biti povezano s osobama koje su imale svjetlu put ili kosu.U Hrvatskoj se prezime BELC prvi put spominje u popisima stanovništva iz 19.

stoljeća. Prezime je tada bilo zastupljeno uglavnom u Varaždinskoj županiji, dok se danas nalazi u nekoliko županija diljem Hrvatske. Iako danas ne spada među najčešća prezimena, BELC ima svoju povijest i značenje koje je važno za pripadnike ovog prezimena i njihovo nasljeđe.