Značenje i porijeklo prezimena AZAPOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena Azapović u Bosni i Hercegovini

Azapović je prezime porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Prezime je vrlo rijetko i nosi ga samo nekoliko obitelji u Bosni i Hercegovini. Prema nekim izvorima, prezime Azapović potječe iz turskog jezika, a vezano je uz poziciju vojnika u turskoj vojsci.

Prema toj teoriji, vojnici koji su se nalazili na straži nazivani su azapi, a prezime Azapović bi se moglo povezati s tom riječju.Druga teorija kaže da prezime Azapović potječe od turskog naziva za određeni posjed - azap. Prema toj teoriji, Azapovići su bili posjednici tih zemljišta i tako su dobili svoje prezime.Postoje i teorije da Azapovići vode porijeklo iz Grčke ili da su potomci stranih osvajača koji su došli u Bosnu i Hercegovinu u prošlosti.Prema nekim izvorima, Azapovići su zabilježeni u Bosni još od 16. stoljeća, a najviše ih se pojavljuje u sjevernoj Bosni.

Prezime se često spominje u području Sanskog Mosta, kao i u okolici Prijedora i Banje Luke.U moderno doba, Azapovići su uglavnom zastupljeni u gradovima i većim naseljima, a rijetko ih se može pronaći u ruralnim područjima. Prezime Azapović nosi nekoliko poznatih osoba u Bosni i Hercegovini, koje se bave različitim zanimanjima, poput sportaša, glumaca i poduzetnika.Ukratko, prezime Azapović je porijeklom iz Bosne i Hercegovine i vrlo je rijetko.

Postoje različite teorije o porijeklu prezimena, a najčešće se spominju veze s turskim jezikom. Azapovići su zabilježeni u Bosni još od 16. stoljeća, a danas su uglavnom zastupljeni u gradovima i većim naseljima.