Značenje i porijeklo imena Radivoje

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo imena Radivoje

Radivoje je muško ime koje se sastoji od dvije riječi: “radi” što znači “radi, čini” i “voj” što znači “vojnik”. Dakle, doslovno prevedeno, Radivoje znači “onaj koji čini vojsku” ili “borac”. Ovo ime ima srpsko porijeklo, a često se koristi i u drugim slovenskim zemljama.

Postoje različite legende o tome kako je ime Radivoje nastalo. Jedna od njih kaže da je to ime nosio jedan od prvih srpskih kneževa iz 9.

stoljeća. Prema drugoj legendi, ime je nastalo kao uspomena na junaka koji je u borbi protiv Turaka pokazao veliku hrabrost i junaštvo.

Radivoje nije često ime u Hrvatskoj, ali se može čuti u nekim dijelovima Dalmacije i Slavonije. U Srbiji, međutim, ovo ime je prilično često i popularno.

Interesantno je da se ime Radivoje često koristi u umjetnosti i književnosti. Na primjer, poznati srpski pisac Dušan Kovačević napisao je komediju pod nazivom “Radovan III” u kojoj glavni lik nosi ime Radovan, što je varijanta imena Radivoje.

Ukratko, ime Radivoje ima duboko srpsko porijeklo i znači “onaj koji čini vojsku” ili “borac”. Iako nije često ime u Hrvatskoj, često se koristi u Srbiji i ima svoje mjesto u umjetnosti i književnosti.