Značenje i porijeklo imena Nebojsa

Imena i Prezimena

Značenje imena Nebojsa: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo imena Nebojsa: Odakle potječe?

Ime Nebojsa je slavensko porijekla, a sastoji se od dvije riječi: “nebo” i “bojište”. Značenje ovog imena može se prevesti kao “onaj koji se ne boji neba” ili “onaj koji se ne boji borbe na nebu”. Ime Nebojsa je vrlo popularno u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Postoje različite legende o tome kako je ime Nebojsa nastalo.

Jedan od najčešćih mitova kaže da je ovo ime dobilo jedno srpsko vojvoda koji se nije bojao ničega, pa čak ni smrti. Prema legendi, ovaj vojvoda je bio toliko hrabar da je jednom prilikom jedan turski vojskovođa pokušao da ga ubije, ali ga je Nebojsa uspio pobijediti u borbi na nebu.

Druga legenda kaže da je ime Nebojsa dobilo dijete koje se rodilo tokom oluje. Roditelji su bili toliko preplašeni da su djetetu dali ime koje bi mu dalo snagu da se ne boji ničega, pa čak ni oluje.

U svakom slučaju, ime Nebojsa je vrlo zanimljivo i ima duboko značenje. Ovo ime često se daje hrabrim i hrabrima ljudima koji ne bježe od izazova i koji se ne boje suočiti se s bilo kojom preprekom koja im se nađe na putu.