Živin toplomjer – gdje ga kupiti i kolika mu je cijena

Ljepota i zdravlje

Živin toplomjer - gdje ga kupiti i kolika mu je cijena

Živin toplomjer

Toplomjer koristi se za mjerenje kod ljudi kao i kod životinja tjelesna temperatura. Temperatura se može mjeriti na različitim mjestima na tijelu koja održavaju prilično stabilnu temperaturu. Vrh toplomjera ubacuje se u usta ispod jezika (oralna temperatura), ispod pazuha (aksilarna temperatura), u rektum preko anusa (rektalna temperatura), u uho (temperatura bubnja) ili na čelu (temporalna temperatura).

Normalna temperatura može varirati ovisno o mjestu gdje se on očitava, na primjer ukoliko se temperatura mjeri oralno njegovo očitanje od 37 °C ne mora nužno odgovarati nekom drugom očitanju primjerice rektalnim ili temporalnim očitanjima. Stoga se uglavnom uvijek navodi uz temperaturu i mjesto očitavanja. Za mjerenje temperature se prije jako koristio živin toplomjer, no sve manje i manje se koristi on te ga se zamjenjuje toplomjer s alkoholnom živom koja je više preciznija. U nastavku ovoga članka ćemo vam detaljno objasniti zbog čega je toplomjer s alkoholnom živom bolji od živin toplomjer i koje su im razlike.

Koja je razlika između živin toplomjer i toplomjera s alkoholnom živom?

Živin toplomjer je vrsta toplomjera koji je napunjen živom i služi za mjerenje tjelesne temperature. Kada se toplomjer stavi u poziciju bilo ispod pazuha ili u usta kako bi mogao izmjeriti temperaturu, živa se diže uz kapilarnu cijev zbog proširenja volumena kao odgovor na promjenu temperature. Raspon temperature koji se može izmjeriti tipičnim živinim termometrom je 35 do 42 stupnjeva. Ali ako je kapilarna cijev napunjena plinovitim dušikom, tada se temperaturni raspon može dodatno povećati budući da je dušik inertan plin i tlak koji plin vrši na živu može povećati vrelište žive.

Ne može dosegnuti niske temperature kao što to može učiniti toplomjer s alkoholnom živom, no zato može dosegnuti visoke temperature. Živin toplomjer ima svoje prednosti, a to je da je ona vidljiva za razliku od alkohola, može mjeriti visoke temperature, i daje precizne rezultate, no s njom nije moguće mjeriti niske temperature, postaje opasno ukoliko se toplomjer razbije i procuri živa, ujedno skuplji i dugo treba da daje odgovor.

Zbog čega je toplomjerom s alkoholnom živom bolji od živin toplomjer?

Toplomjer s alkoholnom živom je toplomjer, koji za razliku od živin toplomjer ne koristi živu već alkohol koji je pobojan bojom kako bi se mogao očitati lakše. Za punjenje toplomjera koristi se ili čisti etanol, kerozin, toluen ili bilo koja druga vrsta alkohola koja je primjerena za ovo. Toplomjer s alkoholnom živom može mjeriti temperate od 35 do 45 stupnjeva. Maksimalna temperatura koja se može izmjeriti ovisi od toplomjera do toplomjera, no uglavnom može mjeriti do 42 temperatura. Kada se koristi toplomjer kojem treba mjeriti temperaturu, volumen alkohola se širi.

Budući da su alkoholi bezbojni, oni se boje prije punjenja toplomjera s njime jer dan ne ne bi se moglo vidjeti porast temperature. Najčešće korištene boje kao boja su plava ili crvena. Za razliku od živin toplomjer, toplomjer s alkoholnom živom je manje toksičan i brzo hlapi. Njegove ostale prednosti su da precizno mjeri temperaturu, ekspanzija alkohola je redovita, te kao što smo već ranije naveli manje je toksičan te stoga manje opasan za ljude.

Tagovi: