Zimzeleni jasmin gdje kupiti

Zanimljivosti

Zimzeleni jasmin gdje kupiti

Što je zimzeleni jasmin?

Zimzeleni jasmin je prekrasna penjačica koja je popularna u vrtlarstvu zbog svojih atraktivnih zelenih listova i svijetlorumenih cvjetova koji krase vrt tijekom zime i proljeća. Iako se zove zimzeleni jasmin, zimzeleni dio se odnosi na to da zadržava svoje zelene listove tijekom cijele godine. Listovi su sitni, trodijelni i sjajni te stvaraju gustu i privlačnu zelenu površinu. Glavni atrakcijski element zimzelenog jasmina su svijetlorumeni cvjetovi koji se počinju pojavljivati tijekom zime i traju sve do rane proljeća. Cvjetovi su pojedinačni i imaju četiri latica s izraženim širokim korolama koje dodatno naglašavaju njihovu ljepotu. Ova biljka širi ugodnu i nježnu mirisnu notu koja privlači pčele i druge korisne insekte. Jasmin je relativno jednostavan za uzgojiti. Preferira sunčane ili polusjenčane položaje i dobro drenirano tlo. Osim što se može uzgajati kao penjačica, često se oblikuje kao niski grm ili pokrovna biljka. Tijekom rasta, može narasti do visine od 1,5 do 3 metra. Jasmin je otporan na niske temperature i relativno je otporan na štetočine i bolesti. Redovito orezivanje može pomoći u održavanju željenog oblika i gustoće. Također, potrebno ga je zalijevati tijekom suhih perioda kako bi ostao zdrav i bujan.

Kako posaditi zimzeleni jasmin?

Zimzeleni jasmin je jednostavan za uzgojiti uz pridržavanje osnovnih smjernica. Najbolje uspijeva na sunčanim ili polusjenčanim mjestima. Bitno je odabrati lokaciju koja prima barem nekoliko sati sunčeve svjetlosti dnevno. Također, tlo mora biti dobro drenirano kako bi se spriječilo zadržavanje viška vode. Prije sadnje, potrebno je pripremiti tlo dodavanjem komposta ili organske tvari kako bi se poboljšala struktura tla. Jasmin se treba posaditi u periodu ranog proljeća ili kasnbe jeseni kada su uvjeti za sadnju najpogodniji. Rupa za sadnju mora biti duboka i široka otprilike dva puta veće od korijena jasmina. Biljku postavite u rupu i napunite ju zemljom, te ju poslije zalijte s vodom. Zimzeleni jasmin je penjačica, pa će trebati neku vrstu potpore kako bi se penjao. Postavite potporu, kao što je rešetka, ogradica ili pergola, pored biljke kako bi se ona mogla po njoj penjati. Redovito zalijevajte biljku, posebno tijekom sušnih razdoblja ili dok je biljka još mlada i ne razvije dobro svoj korijenov sustav. Pazite da tlo ostane vlažno, ali ne preplavljeno. Orezivanje je važno kako bi biljka zadržala željeni oblik i gustoću. Orezujte je nakon što završi cvjetanje kako biste potaknuli novi rast i smanjili širenje biljke. Hranite biljku svake godine u rano proljeće koristeći gnojivo. Za vrijeme zime, biljku možete zaštititi od mraza prekrivanjem s pokrivačem kako biste zaštitili korijenje.

Gdje možete kupiti zimzeleni jasmin?

Zimzeleni jasmin se može kupiti u raznim vrtnim centrima, trgovinama cvijećem kao i u nekim web shopovima. Ova zimzelena biljka penjačica je popularan izbor kao ukrasna biljka u vrtovima i dvorištima. Njegovi svijetlorumeni cvjetovi i zelena lišća čine ga privlačnom biljkom koja dodaje boju i život u vrtu tijekom hladnih mjeseci. Osim što se može uzgajati kao penjačica, zimzeleni jasmin često se uzgaja kao niski grm koji pokriva tlo. Njegova gusto rastuća navika čini ga izvrsnim za pokrivanje tla i suzbijanje korova. U nekim dijelovima svijeta, drvo zimzelenog jasmina koristi se kao ogrevno drvo zbog svoje tvrdoće i čvrstih vlakana. Međutim, ova upotreba nije tako česta. Iako nije toliko poznat kao neke druge vrste jasmina, neki ljudi koriste cvjetove zimzelenog jasmina u aromaterapiji radi njihovog nježnog mirisa. Cvjetovi zimzelenog jasmina privlače pčele i druge korisne insekte, što ga čini korisnom biljkom za povećanje biološke raznolikosti u vrtu i poticanje oprašivanja drugih biljaka.

Tagovi: