Ziglip – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ziglip - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ziglip kao dodatak nemasnim dijetama za mršavljenje

Moderni, sjedilački način života, preobilna prehrana i nedovoljno kretanja ima svoje tamno naličje, pretilost, kardiovaskularne tegobe, masnoće u krvi i štetni kolesterol. Ziglip kao dodatak nemasnim dijetama za mršavljenje uz redovitu tjelovježbu u kratkom vremenu normalizira tjelesnu težinu, prevenira trigliceride i kolesterol. Lijek spada u grupu fibrata, jer se njegovo djelovanje bazira na učincima aktivne tvari fenofibrat i često se daje u kombinaciji sa statinima ili zasebno kod bolesnika koji statine ne podnose ili ih ne smiju uzimati.

Jasno, ziglip je dodatak dijeti i tjelovježbi a iskustva iz prakse pokazuju da samo na taj naačin lijek ima najbolje djelovanje. Ovaj lijek se ne preporučuje djeci i maloljetnicima ispod 18 godina, trudnicama i ženama koje doje, osobama koje su alergične na fenofibrat ili neki drugi sastojak u lijeku, onima koji imaju žučne ili bubrežne tegobe, osobama koje pate od fotoalergija (pojave na koži) i osobma koje boluju od upale gušterače (pankreatitis)i imaju bolove u trbuhu.

Ziglip, drugi lijekovi i mjere opreza

Ako uzimate više različitih lijekova za neke druge bolesti uvijek morate pročitati sve upute za lijek da bi znali koje nuspojave proizlaze iz interakcija s drugim lijekovima. Ziglip, drugi lijekovi i mjere opreza, dobrim informiranjem i praćenjem reakcija na lijek smanjujete broj nuspojava ili ih barem ublažavate. To je naročito važno ako imate problema sa štitnjačom, bubrezima, ako uzimate statine (zbog kolesterola), antikoagulanse, pijete veće količine alkohola, imate problema sa mišićima vi ili netko iz obitelji.

Ziglip i neki antidijabetici, u interakciji mogu uzrokovati neke nuspojave, ali morate biti oprezni i ako uzimate imunosupresive koji se koriste protiv odbacivanja organa nakon transplantacija. Rizik razgradnje mišića je primijećen i kod pacijenata koji su stariji od 70 godina. Mogu se pojaviti i problemi s jetrom u vidu upale jetre (hepatitis, žutica, žute bjeloočnice, osip i svrbež po koži), a krvni nalazi mogu pokazivati porast razine jetrenih enzima u krvi. Problemi s mišićima mogu biti vrlo ozbiljni i morate se javiti svom liječniku.

Ziglip i moguće nuspojave

Na sreću, nikada se kod nijednog lijeka sva nabrojane nuspojave ne pojavljuju kod svih pacijenata, a mnogi pacijenti imaju tek blage ili čak nikakve nuspojave, tako je i s ovim lijekom. Ziglip i moguće nuspojave, uputa o lijeku vas prvo upozorava na nuspojave zbog kojih se trebate javiti svom liječniku odmah. Ako osjetite bol u trbuhu (gušterača), grčeve u mišićima, bol u prsima, anksioznost, teško disanje (mogući ugrušci), oticanje nogu ili alergijsku reakciju s oticanjem lica i grla.

Ziglip često može izazvati probavne tegobe, bolove u trbuhu, nadutost, vjetrove, mučninu, povraćanje, proljev, promjene krvnih nalaza u jetrenim pretragama ili krvožilnog sustava. Manje česte nuspojave su glavobolja, žučni kamenci, smanjenje spolne želje, osip, crvenilo i plikovi po koži, porast kreatinina (bubrezi), grčevi i slabost mišića. Rijetke nuspojave su gubitak kose, porast ureje (bubrezi), fotoosjetljivost kože, snižen hemoglobin. Učestalost razgradnje mišića, komplikacija sa žučnim kamencima i umora i opće iscrpljenosti statistički nije utvrđena.


Tagovi: