Zašto su neke žene same i u 40-im godinama? Slavni ruski psiholog otkrio – muškarci skaču samo oko ovakvih žena

Zanimljivosti

Zašto su neke žene same i u 40-im godinama? Slavni ruski psiholog otkrio – muškarci skaču samo oko ovakvih žena

Žene i samački život u 40-im godinama

Poznati ruski psiholog imenom Mihail Labkovski je nedavno svijetu otkrio zašto je ženama teže pronaći ljubav u zrelim godinama. U svojim predavanjima na tematiku odnosa, ruski psiholog je objasnio zašto su žene same i u svojim 40-im godinama i što zapravo muškarci žele i traže u zrelim ženama. U predavanjima je najveću pažnju posvetio samome samopoštovanju, točnije objašnjavanju što je ono zapravo i zašto se toliko često nalazi uz bok riječima poput ljubavi i uspjeha.

Prema njegovim riječima, samopoštovanje i samoprihvaćanje su dva različita pojma, i često ih miješamo s pojmovima karijera i ljubav, gdje dolazi do najveće podjele u odraslom životu. Naglašava da žene koje imaju samopoštovanje su itekako privlačne muškarcima jer one znaju što žele i jasno se izražavaju, dok je samoprihvaćanje odbojno jer se fokusira na sebičnost.

Kada se postavilo pitanje zašto se povećava samački život kod žena u 40-im godinama života, odgovor je glasio posvećenost karijerama i fokus na izgradnji budućeg života. Na kraju predavanja ruski psiholog je naglasio kako treba voljeti samoga sebe i vježbati to, ali ne potrebno je sebe uspoređivati s drugima i graditi život za druge a ne za sebe.

Žene i pronalazak partnera u 40-oj godini života

Danas se susrećemo sa slučajevima gdje su žene u 40-ima same radi fokusa na karijeru, ili su zapravo rastavljene i žele krenuti iznova. Psihologija uvijek ističe kako nam je svima teže pronalaziti partnere kako smo stariji, a razlog je taj što već znamo što želimo i što trebamo izbjegavati. Primjerice žene se više fokusiraju na to što ne žele nego žele, i upravo tu nastaje problem. Kako bi uspješno pronalazile partnere u 40-oj godini života, postoje neke opće smjernice kojih bi se valjalo pridržavati.

Za uspješan pronalazak partnera u zrelijoj dobi trebali bi ste: Poznavati i voljeti sebe. Jedno je biti osoba koja je puna sebe, dok je nešto sasvim drugo voljeti sebe i znati svoje kvalitete. Shvatite i znajte što želite. Dobro je imati čvrsti stav u tome što želite u budućem partneru, ali osude na temelju par mana nisu dobrodošle. Zapamtite da nitko od nas nije savršen. Prihvatite odgovornosti. Kao zrelija žena već sigurno imate skrojen život, što znači da vam je teže nekoga pustiti u svoj život.

Imajte na umu da je i odnos određena odgovornost i ponašajte se prema njemu s istom dozom poštovanja kao i prema ostalim odgovornostima. Živite u stvarnom svijetu. Sa 40 godina nećete više imati isklesane muškarce koji su u odličnoj formi i koji nema prošlost. Naučite prihvatiti nečiju prošlost i poneku manu, jer niste ni vi bez njih. Za kraj, nemojte žuriti. Nemojte sanjati svadbena zvona ako vam netko odgovara, i nemojte odbacivati nekoga samo zato što ima poneke mane.

Žene i uspješna veza u 40-oj godini života

Ono što je svakako prednost navedene zrele dobi je ta što ste već formirana osoba. Imate sređen život, znate što želite, imate svoj princip funkcioniranja. Bilo da je riječ o vezama u mladim ili zrelijim danima, mnogi psiholozi naglašavaju kako je preduvjet za uspješnu vezu prvenstveno ljubav prema sebi samima. Što to znači? Za uspješnu ostvarenu vezu s nekim drugim mi moramo biti svjesni prvenstveno svojih prednosti, i isto tako mana.

Uspješna ljubav prema nekom drugom kreče od nas samih. Kako bi se ostvarila uspješna veza u zrelim godinama potrebne su i takozvane emocije zrelog doba. Ovdje je riječ o emocijama koje nisu bazirane na fizičkom izgledu i materijalnim sredstvima s kojima osoba raspolaže, već o emocijama koje nastaju radi povezanosti na dubljoj razini, primjerice zajednički interesi.

Mnogi znanstvenici tvrde kako žene u zreloj dobi nekada previše očekuju, što je isto tako i odbojno muškarcima. Istina je da su spojevi nakon 20-ih ili 30-ih godina života ozbiljniji i nema te iste zaigranosti, ali isto tako riječ je o dvije zrele osobe koje traže nešto dublje nego samu zabavu. Uspješne veze su moguće i u zrelijoj dobi, ali kao što ruski psiholog s početka priče kaže, žene kao i muškarci prvo moraju voljeti sami sebe.

Tagovi: