Zašto spavamo

Zašto spavamo

Zašto spavamo i zašto je spavanje važno?

Spavanje je osnovna potreba i sastavni dio našeg života. Zašto spavamo? Spavamo zato jer se naše biće mora odmoriti, živo tkivo od kojeg smo tvoreni se mora obnavljati, razvijati, prilagođavati i odmarati. Kada smo budni, naše tijelo programirano radi, točnije tjelesno smo i mentalno aktivni. Tijekom dana mnogi od nas su aktivni, idemo na posao, primamo razne informacije i podražaje koje moramo procesuirati, mislimo i sukladno tome vršimo određene radnje.

Sve navedeno drži naš mozak u visokom stanju budnosti. U stanju budnosti čovjeku je bitna funkcija, a kako bi mogli funkcionirati potreban nam je i odmor. Tek kada se uhvatimo spavanja većina naših napora kroz dan prestaje. Kada spavamo naši unutarnji organi se prilagođavaju stanju odmora i rade laganijim tempom, mozak ne prima nove informacije, dolazi stanje odmora.

Zašto spavamo i zašto je spavanje važno? Istraživanja pokazuju kako je spavanje najvažnije upravo za naš mozak. Iako je nama sasvim normalno da kroz dan razmišljamo i automatski radimo određene pokrete, često zaboravljamo da je mozak zaslužan za to. Mozak kao organ koji upravlja se jedino može odmoriti kada je u stanju spavanja i kada dolazi do prestanka primanja vanjskih podražaja i razmišljanja.

Zašto spavamo i zašto sanjamo?

Spavamo zato što nam je potrebna energija, kao i odmor. Zašto spavamo ne zahtijeva znanstveni odgovor, no vrlo je zanimljivo pitanje zašto sanjamo dok spavamo ako je mozak u stanju odmora? Sanjanje možemo opisati kao sređivanje informacija dok spavamo. Najčešće sanjamo kada se događa REM faza ili paradoksno spavanje.

U navedenim stanjima određena polja u kori mozga i ispod nje su iznimno aktivne iako smo u dubokom snu. Dolazi do procesa prestrukturiranja naših neuronalnih krugova kojima je zadaća pohraniti određena iskustva. Njihova zadaća je također upamtiti određene stvari, što znači da u snovima ćemo često vidjeti određena sjećanja ili moguće buduće scenarije.

Zanimljiva je činjenica da danas imamo jednostavan odgovor na pitanje zašto spavamo, dok se isto ne može reći za odgovor zašto sanjamo. Pamtimo li sve snove koje sanjamo? Ne, mnogi od nas samo zapamte poneki san i to pretežito onaj koji smo zadnji sanjali prije nego smo se probudili. U prosjeku osoba koja spava osam sati ima otprilike dva sata u kojima sanja.

Zašto spavamo i što moramo znati o spavanju?

Spavanje se na prvu čini kao jednostavna stvar, točnije lako je objasniti što je ono i zašto nam je potrebno. Ipak, postoje par zanimljivih činjenica koje možda niste znali. Znamo kako je kvalitetan san bitan kako bi vodili odmoran život, no da li ste znali da je ono bitno za dug i zdrav život? Bez sna čovjek bi doslovno umro od umora, niske temperature, stresa, otkazivanja rada organa i oštećenja mozga.

Snovi su neizbježna tema kada se priča o spavanju, da li ste znali da možemo utjecati na njih? Položaj spavanja, hrana koju jedemo i način na koji se ponašamo kroz dan može bitno utjecati na naše snove. Znamo zašto spavamo, ali da li ste znali da se spavanje sastoji od 4 ciklusa, točnije faze? Prva faza je kada se tijelo usporava i ovu fazu često nazivamo "plitko spavanje", u drugoj fazi se naša tjelesna temperatura spušta kao i otkucaji srca i ulazimo u pomalo dublji san, treća faza je ulazak u dubok san kada su nam moždani valovi minimalni, četvrta faza je REM faza i u njoj dolazi do aktivnosti mozga tijekom sanjanja.

Ciklus, točnije faze spavanja pretežito izgleda ovako: prva faza, druga faza, treća faza, druga faza, REM faza. Neke od češće poznatijih činjenica su: Utjecaj umjetnog svijetla utječe na kvalitetu spavanja, manjak kvalitetnog sna vodi do nakupljanja viška kilograma, standard za kvalitetan san je od 7 do 8 sati. Odgovor na pitanje zašto spavamo je zapravo vrlo jednostavan, spavamo zato što je to osnovna životna potreba koja nas čini živima.


Tagovi: