Zašto puca orehnjača

Zanimljivosti

Zašto puca orehnjača

Zašto puca orehnjača, kako dolazi do pucanja orehnjače

Orehnjača je svima nama dobro poznat kolač kojeg najčešće vidimo za vrijeme blagdana ili određenih slavlja. Orehnjača je jedan on onih kolača čiji se recept nasljeđuje s generacije na generaciju, zato niti jedna orehnjača nije dobra poput bakine ili mamine. Zašto puca orehnjača? Mnogo je faktora koji mogu utjecati na pucanje orehnjače kada se ona speče. Prvi i glavni faktori se nalaze naravno u njenoj pripremi prije samog pečenja. Dovoljno je da samo malo odstupite od originalnog recepta kako orehnjača ne bi ispala onako kako vi želite. Također i sama kvaliteta proizvoda kojih koristite prilikom rađenja orehnjače mogu biti odgovorni za njeno kasnije pucanje. Razlog zašto puca orehnjača je spoj oba navedenih razloga, ne pridržavanje recepta i loš odabir sastojaka koji su potrebni za sami kolač. Priprema orehnjače može biti veliki izazov za početnike, no srećom danas postoje mnoge metode i načini kako možete navedeni kolač spasiti i svejedno ga poslužiti na svom stolu bez ispričavanja za njen izgled.

Zašto puca orehnjača, razlozi pucanja orehnjače

Naveli smo kako su glavni razlozi zašto puca orehnjača upravo ne pridržavanja recepta i loš izbor sastojaka za sami kolač. Orehnjača zahtjeva određene metode pripreme, osobito kada je u pitanju samo tijesto. Najbitniji korak u pripremi orehnjače je svakako dobro pripremljeno tijesto. Tijesto za orehnjaču se po starinskim i originalnim receptima radi ručno, što znači da se tijesto ručno „tuklo“ kako bi u njega ušlo što više zraka. Nakon što se tijesto dobro istuklo, ono se još ručno miješalo oko 15-ak minuta i zatim ostavilo na toplome mjestu da se diže otprilike sat vremena. Najčešći razlog zašto puca orehnjača je upravo taj što nisu svi sastojci dobro i dovoljno izmiješani. Danas rijetko tko mijesi tijesto za orehnjaču ručno, često ovo rade mikseri. Kada mijesite tijesto za orehnjaču na mikseru bitno je da odaberete pogodan program za miješanje i da se miješanje ne odvija brzo već polagano. Sama fila orehnjače nema pretjerani utjecaj na proces pečenja, jedino što je bitno je da kreme ima u taman omjeru, inače orehnjača može ispasti nedovoljno pečena ili previše suha.

Zašto puca orehnjača, načini kako spriječiti pucanje orehnjače

Sigurno nikada niste čuli svoju baku ili mamu kako je rekla zašto puca orehnjača, a razlog je upravo taj što s godinama pečenja usavršite određene metode. Jedna zanimljiva metoda ili trik koji naše bake i mame znaju raditi je zamotati orehnjaču nakon pečenja u čistu i suhu krpu ili prozirnu foliju. Razlog? Ovako orehnjača ne pari i ne gubi svoju sočnost, točnije ne suši se na zraku nego zadržava svoje sokove. Također je poželjno izbjegavati rezanje orehnjače dok je još vruća/topla iz pećnice, upravo ovo dovodi do odvajanja tijesta i file i dovodi do pucanja orehnjače. Razlozi zašto puca orehnjača mogu biti brojni, zato je bitno da pripazite na dva osnovna razloga a to je odabir namirnica i način kako spravljate samo tijesto za orehnjaču. Orehnjaču je najpoželjnije rezati i servirati kada se ona ohladi, tada se ona stisne i tijesto i sama fila postaju kompaktniji. Orehnjača je jedan od onih kolača koji nisu najjednostavniji za napraviti i često zadaju muku, no jednom kada savladate tehniku kako ju pripremiti gotovo uvijek ćete dobiti savršen primjer navedenog kolača.

Tagovi: