Zašto menstruacija boli

Znanost

Zašto menstruacija boli

Ako je prirodna pojava kod žena, zašto menstruacija boli

Menstrualno mjesečno krvarenje prati sve žene od puberteta do klimakterija i posve je prirodna fiziološka pojava i znak da žena ima ovulaciju, da je sposobna za začeće, a ako ono izostane ženino tijelo se čisti menstruacijom i priprema za novi ciklus moguće oplodnje. Ako je prirodna pojava kod žena, zašto menstruacija boli, to je dobro pitanje, ali treba reći da nemaju sve žene bolne menstruacije, ali njih 50 – 60, a neke procjene spominju i 93 %, užasno pati zbog dismenoreje, a čini se da taj postotak u razvijenom svijetu i raste.

Zašto menstruacija boli, dijelom zbog modernog načina života i prehrane, te nedovoljno kretanja, a bolno grčenje mišića maternice smanjuje dotok kisika što još više pojačava bol. No, iza bolnih menstruacija se često kriju i neke ozbiljne bolesti, od nedijagnosticirane endometrioze, bolesti zdjelice i raznih vrsta tumora na ženskim spolnim organima. Nažalost, često liječnici ne shvate na vrijeme što se krije iza menstrualnih boli i samo preporuče analgetike.

Što je primarna, a što sekundarna dismenoreja i zašto menstruacija boli

Neke žene trpe svaki mjesec tako jake bolove, da ih to bukvalno onesposobi za život, a takvo stanje može trajati 1 – 3 dana i one moraju uzeti bolovanje jer nisu sposobne raditi. Po jačini, menstrualnu bol je moguće usporediti sa srčanim infarktom. Što je primarna, a što sekundarna dismenoreja i zašto menstruacija boli, primarna dismenoreja se može pojaviti i prije prve menstruacije i uglavnom prati adolescenciju, a spontano slabi ili posve prestaje s prvom trudnoćom i porodom.

Zašto menstruacija boli i po čemu je sekundarna dismenoreja drugačija, pa uglavnom po tome što se prvi put pojavljuje kasnije, kada je žena već biološki potpuno sazrela, možda već i rađala, ali bol je jednako snažna do neizdrživosti. Iza sekundarne dismenoreje se često kriju endometrioza, miomi, ciste, tumori, fibromi, upale zdjelice, razne priraslice ili urasla tkiva koja ulaze u miometrij, a menstrualna bol se obično javlja prije početka krvarenja i traje mnogo dulje od primarne dismenoreje.

Zašto menstruacija boli, kao pomažu analgetici, a kako kontraceptivne pilule

Nažalost, uz svu modernu dijagnostiku većina ginekologa i dan-danas za menstrualne boli preporuči samo analgetike i još ne shvaćaju da ta pojava kod vrlo mladih djevojaka traži ozbiljniji pristup. Zašto menstruacija boli, kao pomažu analgetici, a kako kontraceptivne pilule, zašto liječnike ne zanima da dublje istraže tu bolnu pojavu, ako od menstrualni bolova pati svaka deseta žena, velika je tajna. Ako ne pomognu ibuprofeni, samo će lakonski napisati recept za kontracepciju uz kratko objašnjenje da bi to trebalo pomoći.

Analgetici privremeno smire bolne grčeve, ali ne objašnjavaju zašto menstruacija boli. Oralna kontracepcija smanjuje proizvodnju i sintezu prostaglandina, sprječava trudnoću, ali ublažava i dismenoreju. Smanjenje menstrualnih boli je primijećeno i kod žena koje nose spiralu iz kontraceptivnih razloga, ali spirala onemogućuje zadebljanje sluznice maternice. Često se ženama daju i sedativi ili čak antidepresivi, pomažu neke ljekovite biljke, zelene namirnice i hrana bogata omega 3 masnim kiselinama, a pomažu i tehnike opuštanja, joga i dosta se eksperimentira sa akupunkturom.

Tagovi: