Omega 3 – za normalnu funkciju i zdravlje tijela

Ljepota i zdravlje

Omega 3 - za normalnu funkciju i zdravlje tijela

Važnost omega 3 za zdravlje tijela

Zašto su omega 3 masne kiseline važne za zdravlje i koje su njihove prednosti? U brizi o svom zdravlju, osim redovitih tjelesnih aktivnosti, potrebno je pridržavati se zdrave i uravnotežene prehrane u kojoj dominiraju vitamini i minerali. Jedan od važnih nutrijenata koji blagotvorno djeluje na organizam je omega 3. Vrlo je važan za zdravlje, a naše tijelo je jednostavno ne može proizvesti. Preporučena dnevna količina je 4 g dnevno, no prema nekim drugim studijama ta procjena je od 1 g do 3 g dnevno.

Kako bi se osigurale dovoljne dnevne količine ove zdrave esencijalne kiseline, potrebno je jesti odgovarajuću hranu. Nezasićene masne kiseline u ovom obliku djeluju protuupalno, pomažu u održavanju zdrave razine triglicerida, a utječu i na zdravlje srca i krvnih žila. Nedostatak određenih vitamina u organizmu moguće je nadoknaditi odabirom određenih namirnica, no u slučaju nedostatka ove polinezasićene kiseline potrebno je konzumirati određene vrste morske ribe, poput tune, lososa, haringe, inćuna, srdela i plodova mora.

Koje su prednosti omega 3 masnih kiselina

Omega 3 je važan nutrijent u svim fazama života. Prednosti koje pruža tijekom djetinjstva odnose se na poboljšanje mentalnih sposobnosti, bolje učenje i pamćenje, koordinaciju i prevenciju deficita pažnje. Kod odraslih smanjuje razinu triglicerida, djeluje protuupalno i ublažava bolove u zglobovima. Štiti živčani sustav i djeluje na regulaciju hormonskih receptora. Kod starijih osoba optimizira kognitivne funkcije, sprječava nastanak Alzheimerove bolesti, sprječava proces gubitka mišićne mase te pozitivno djeluje na srce. Osim toga, pomaže kod prekomjerne težine i doprinosi metaboličkim promjenama.

Sportašima nakon treninga smanjuju bolove i upalu mišića. Istodobno, sprječava nastanak ugrušaka i pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti. Dobro je poznata dobrobit omega 3, koja je neophodna za pravilno funkcioniranje mozga. Stručnjaci ističu njegovu važnost u pravilnom radu mozga, poboljšanju pamćenja, koncentracije i pažnje. Osim toga, ova masna kiselina smanjuje rizik od razvoja sindroma suhog oka. Budući da dostupnost masnih kiselina ovisi o unosu hrane, važno je znati koji izvori mogu zadovoljiti te potrebe organizma.

Namirnice bogate omega 3

Kako bismo osigurali dugovječnost, potrebno je uzeti dovoljnu količinu omege 3. Budući da tijelo ne proizvodi ovaj nutrijent, treba tražiti namirnice koje ga imaju, a među najpoznatijima je ulje jetre bakalara. Kao što se njegov izvor nalazi u ribi, može se naći i u chia i lanenim sjemenkama, orašastim plodovima i sjemenkama. Osim toga, ima ga u bademima, kestenima, grahu, bundevama. Konzumaciju omega 3 preporučuju liječnici i nutricionisti, jer je izvrstan izvor hranjivih tvari, a posebno učinkovit u prevenciji mnogih bolesti.

Kao što vidite, važan je za dobro tjelesno i psihičko zdravlje, a redoviti preporučeni unos daje pregršt dobrobiti. Nedostatak ove hranjive tvari u tijelu pokazuje se kroz neurološke probleme, slab vid, smanjenu koncentraciju i crijevne probleme. Kada se uzima u preporučenim količinama, pogoduje prevenciji kardiovaskularnih bolesti i djeluje kao izvrstan izvor hranjivih tvari. Osim sastojaka prirodnog podrijetla, omega 3 se može pronaći u kapsulama ribljeg ulja, kao dodatak prehrani, što je praktičniji način za zadovoljenje dnevnih potreba.

Tagovi: