Zašto je nebo sivo prije kiše

Zašto je nebo sivo prije kiše

Zašto je nebo sivo prije kiše i što znače sivi oblaci?

Kada se oblaci nadviju nad plavim nebom obično su sive boje. Navedeno postavlja pitanje zašto je nebo sivo prije kiše? Oblaci su najčešće bijeli, stoga mnoge interesira zašto su prije kiše upravo sive boje. Navedeno se događa zato što sama sunčeva svjetlost mora proći kroz oblak kako bi došla do njegovog kraja. Što je sami oblak deblji to će više blokirati sunčevu svjetlost i zato će djelovati taman, siv. Zašto je nebo sivo prije kiše? U slučaju da se sprema oluja, tada može doći do jakog zamračenja radi nedostatka sunca.

Ovdje će oblaci biti razne nijanse sive. No, kada biste se makli od oluje i pogledali oblake iz drugog profila, tada bi primijetili drugačiju sliku. Uzezvši u obzir da su oblaci koji donose kišu jako gusti te debeli, oni propuštaju minimalno svjetlosti i zato je vrijeme tmurno. Na nebu možemo isto tako primijetiti i bijele oblake koji također imaju svoju ulogu. Obojenja oblaka najčešće vežemo za sunce i prodor svjetlosti, kao i za mogućnost padalina.

Zašto je nebo sivo prije kiše i što znače bijeli oblaci?

Sada kada znamo zašto je nebo sivo prije kiše, moramo saznati što znače bijeli oblaci. Bijeli oblaci su dugo vremena mučili znanstvenike, dok nisu došli do sasvim jednostavnog objašnjenja. Sama sunčeva svjetlost je bijelog obojenja ali ona u sebi također sadrži spektar drugih boja. Zrak će iz navedene bijele svjetlosti izvuć te raspršiti plavu boju, što nam daje plavo nebo. Kapljice vode kao i kristalčići leda u drugu ruku raspršuju sve boje spektra.

Kada se u oblaku nalazi mnoštvo kapljica ili kristalčića, sva ta svjetlost raznih boja stapaju se u bijelu sunčevu svjetlost, i zato su oblaci zapravo bijele boje. Kako zapravo nastaju oblaci? Oblaci nastaju kroz sami proces transformacije vodene pare u sićušne kapljice voda ili leda u našoj atmosferi. Da bi došlo do formiranja oblaka, mora biti prisutna vlaga u atmosferi koja ima oblik vodene pare. Vodena para je voda koja je plinovitom stanju i ona je nevidljiva s golim okom. Oblaci često nastaju onda kada se zrak diže prema gore.

Zašto je nebo sivo prije kiše i kako prepoznati oblake?

Da li ste ikada pogledali u nebo i primijetili zanimljive oblike oblaka? Oblaci se mogu razlikovati prema svom obliku, veličini i boji. No, kako prepoznati oblake? Svjetska meteorološka organizacija navodi kako danas postoji preko 100 raznih vrsta oblaka. Međutim mnoge varijacije će se grupirati u osnovne tipove, ovisno prema obliku te visini na nebu. Nebo nam tako donosi sljedeće vrste oblaka: Niski oblaci su stratokumulusi, stratusi i kumulusi i oni se pojavljuju na ispod 2500 metara nadmorske visine.

Srednji oblaci su altostratusi, nimbostratusi, altokumulusi i oni nastaju na visini od 2500 do 6000 metara nadmorske visine. Visoki oblaci su cirostratusi, cirokumulusi i altokumulusi koji će nastati na 6000 metara nadmorske visine. Svaki od navedenih oblaka ima svoji specifičan oblik, što znači da se može lakše prepoznati na nebu. Da li postoji najopasniji oblak? Kumulonimbusi se smatraju najopasnijim oblacima. Iako neće uvijek stvoriti veoma loše vremenske uvjete, često stvara munje, nastupa jaka kiša, uzrokuje tuče, donosi jake vjetrove, stvara razorna tornada.


Tagovi: