Zašto je med zdrav

Zanimljivosti

Zašto je med zdrav

Zašto je med zdrav i kako med nastaje

Zbog sih razloga zašto je med zdrav, on je tekuće zlato. Ta je tekućina slatka i rade ju pčele uz puno truda. Pčele isprva sakupljaju sav nektar koji mogu pronaći iz cvijeća na koje nailaze, zatim taj nektar nose u košnicu i prerađuju ga.

Zbog načina na koji med nastaje, postoje beneficije i to zašto je med zdrav. Pčele prerađuju med žvačući ga, a nakon toga smjeste ga u one male prostore koji čine saće, a ono je napravljeno od voska. One ga nastoje osušiti, a zapravo takvim procesom on postaje ljepljiviji i zadobiva teksturu koja je ljudima poznata kao tekući med.

Slatkoća meda se u njegovu sastavu koji je predodređen, nju čine šećeri koji se nazivaju glukozom i fruktozom, no u sastavu meda nalaze se i brojni minerali koji ga još dodatno obogaćuju. Sve beneficije meda koji dolazi izravno iz košnice su tada maksimalno prisutne. On je tada neobrađen, sa svim svojim nesavršenostima, postojan u saću.

Zašto je med zdrav i koje su koristi od meda

Glavni razlog zašto je med zdrav jest zato što sadrži brojne minerale i hranjive tvari pridonose ljudskom zdravlju i omogućuju organizmu oporavak na mnoge načine. Osim što je pun minerala i nutrijenata, sadrži i antioksidativne tvari koje čiste i obnavljaju ljudski organizam.

Mit o tome zašto je med zdrav kada ste prehlađeni zapravo je vrlo istinit. On pomaže u olakšavanju kašlja, priroda je sama dala ljudima na taj način lijek protiv kašlja. Obavija grlo svojom teksturom i na taj način ne dopušta kašlju da se razvije. Osim toga, tu ne staju sve dobre strane meda koje on daje ljudskom organizmu.

Med ga liječi kako iznutra tako i izvana, naime možete ga nanijeti i na ranu ili opeklinu, što je dokazano istraživanjima da povoljno djeluje na otvorene rane. Sa uzimanjem meda se ne može pretjerati ako su doziranja i količine te učestalost ispravne i preporučene od strane liječnika, ljekarnika, nutricionista ili sličnog stručnjaka sa kojim se poželite savjetovati.

Zašto je med zdrav i zašto ponekad ima nuspojave

Nakon što se saznali zašto je med zdrav i koje sve tajne nosi u sebi, on ponekad može donijeti i neke strane njegova djelovanja koje nisu povoljne za ljudski organizam. Naime, ako konzumirate unos meda i ne držite se preporučenih količina i učestalosti konzumiranja meda, on može utjecati na razinu šećera u vašoj krvi. Koliko god on bio zdrav, on je i dalje šećer te se zato uzima u preporučenim dozama.

Također, on nosi i određenu kalorijsku vrijednost, na što biste trebali pripaziti ako vam je propisana posebna prehrana zbog vašeg zdravstvenog stanja u kojem se nalazite ili iz čiste brige za vaše zdravlje. Kod istraživanja zašto je med zdrav, jako je važno napomenuti kako osobe koje imaju česte alergije na određenu hranu trebaju biti oprezni pri prvoj konzumaciji meda kako pelud koji se nalazi u medu ne bi izazvao alergije.

Također, ako malim bebama u dobi manjoj od godinu dana mislite dati malo sirovog meda iz teglice, ipak malo pričekajte sa time. Zbog postojanja nekih bakterija u medu može doći do toga da se vaša beba razboli, no ako svojoj bebi tokom kuhanja poželite zasladiti jelo medom, ne trebate se brinuti, kuhana varijanta meda je sigurna za vašu bebu, jer će se kuhanjem bakterije uništiti.

Tagovi: