Za 5 sekundi provjerite da li ste kupili pravi med: Pčelari pokazali sjajan trik, više vas nitko neće prevariti

Zanimljivosti

Za 5 sekundi provjerite da li ste kupili pravi med: Pčelari pokazali sjajan trik, više vas nitko neće prevariti

Kako prepoznati pravi med od lažnog?

I dok na internetu možemo pronaći mnogo trikova za provjeru meda, pčelari navode kako je njegovo prepoznavanje pravo umijeće. Zašto bi uopće trebali provjeravati med? Nije nikakva tajna da na polici svakog dućana možemo kupiti navedeni proizvod, no postavlja se pitanje da li je on zaista prirodan ili je riječ o čistom šećeru? Pčelari navode kako bi se navedena namirnica trebala kupovati samo iz provjerenih izvora, a razlog tome su brojne prijevare na tržištu. Kako razlikovati pravi med od umjetnog, lažnog, neprirodnog i patvorenog?

Navedeno pitanje muči brojne potrošače. Pčelari savjetuju sljedeće: Nakon kupnje meda, okrenite staklenku naglavačke. Zračni balončić se mora polagano pomicati prema vrhu, poput kugle. Ukoliko se ne miče na navedeni način, riječ je o lažnom medu. Drugi jednostavni test se odnosi na curenje sa žlice. Zagrabite malo meda na žličicu i pogledajte da li curi ili kapa. Ukoliko kapa, riječ je o lažnom medu. Možete odraditi i jednostavni test konzumacije. Ako nakon konzumiranja meda osjetite lagano bockanje u ustima i na jeziku, tada je riječ o prirodnom medu. Možete napraviti i jednostavni test vodom. Na malo meda sipajte malo vode. Ukoliko je prirodan, on će razvijati malene pukotine.

Na što obratiti pozornost kada kupujete med u trgovini?

Nemamo svi pouzdane izvore za kupnju domaćih namirnica. Iako domaći med možemo često kupiti i na tržnicama ili preko određenih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, većina će se odlučiti na kupnju u trgovini. Kako znati da kupujete pravi med, na što trebate obratiti pozornost? Prirodna proizvodnja meda dovodi do njegove kristalizacije. On se kristalizira ravnomjerno od gore prema dnu, ili obrnuto. Prilikom kupnje meda, obratite pažnju na njegovu kristalizaciju, kao i na deklaraciju samog proizvođača koja mora sadržavati R broj.

Navedeni broj garantira da proizvod dolazi od određenog proizvođača, i da je on prošao nadzor nadležnih službi i institucija. Poželjno je da izvršite i takozvani organoleptički pregled na jednostavan način. Boja meda mora biti sasvim ujednačena, a njegova konzistencija mora biti zgusnuta. U slučaju da postoji degustacija meda prije kupovine, tada obratite pažnju na samu gustoću i koliko sporo klizi kroz grlo. On bi u ustima trebao ostaviti okus. Možete napraviti i gore navedeni test s okretanjem teglice naopako kako bi vidjeli kako se pomiče. Provjera meda je itekako bitna stavka ako želimo konzumirati samo prirodni oblik.

Koji med je najbolje kupiti?

Svakako je najbolje kupiti domaći med, no postavlja se pitanje koja vrsta je najbolja? Proizvodnja meda je raširena grana u lijepoj našoj, što znači da imamo velik izbor. Bagrem, lipa, cvjetni livadni, kesten i medljikovac je karakterističan za kontinentalnu Hrvatsku, dok je vrijesak, kadulja ili cvjetni više karakterističan za Dalmaciju te Primorje. Možemo reći kako med, baš i poput vina, ima svoju određenu specifičnost koja se bazira prema geografskom porijeklu. Ako volite laganiji i blaži okus, tada su bagremov i cvjetni najbolji izbor.

Ako želite nešto jači i intenzivniji okus, tada možete probati šumske okuse ili od kestena. Neovisno o tome koji okus ćete kupiti i konzumirati, riječ je o najblagotvornijoj i najprirodnijoj namirnici koja ima puno benefita za naše sveukupno zdravlje. Kako nam navedena namirnica može pomoći? Svakodnevnom konzumacijom meda, postižemo sljedeće: Umanjujemo mogućnosti od nastanka alergija, dobivamo više energije, uspješno suzbijamo pojavu kašlja, bolje spavamo, jačamo imunitet, smanjujemo šanse od nastanka raka i drugih bolesti, poboljšavamo ljubavni i seksualni život.

Tagovi: