Zašto je ambrozija štetna za čovjeka

Zašto je ambrozija štetna za čovjeka

Ambrozija biljka koja ugrožava

Ambrozija je korov koji je vrlo invazivan i vrlo lako i brzo se širi, te se razmnožava u cijeloj Europi i u Hrvatskoj. Pelud kojom se ova biljka širi vrlo lako se prenosi zrakom u velikim koncentracijama što uzrokuje veliko širenje, ali i štetnost za osobe sklone alergijama. Osobe koje su sklone alergijama iako tokom godine nemaju drugih problema s alergijama za vrijeme cvatnje ambrozije osjećaju velike alergijske tegobe.

No, ambrozija nije štetna samo za ljude već i druge biljne kulture koje svojim prisustvom može iscrpiti i uništiti. Polja krumpira, suncokreta, bundeva, te raznih mahunarki napadnute ovim korovom mogu biti uništena, te je tako na udaru ambrozije i poljoprivreda gdje može uzrokovati veće financijske gubitke.

Ova se biljka prilagođava raznim vrstama terena i može opstati u sušnim periodima ljeta bez vode i na nekvalitetnoj zemlji. Brojne države u velikim su borbama s ovim neuništivim korovom što zbog ljudskog zdravlja i kvalitete života alergičara, što zbog ratarskih usjeva.

Koje tegobe ambrozija kod ljudi izaziva

Alergijska reakcija na čestice peludi koje kolaju u zraku za vrijeme cvatnje ove biljke pojavit će se u raznim oblicima. Kod nekih će osoba reakcija na pelud ambrozije izazvati suzenje očiju, curenje nosa koji nikako da prestanu. Oči i nos su na licu najizloženiji jer ih ne pokrivamo i teško ih možemo zaštiti od peludi koja kola zrakom, stoga se alergijske reakcije najčešće pojavlju na očima i nosu.

U težim slučajevima ambrozija i njena pelud može izazvati oticanje lica, jezika, otežano disanje i gušenje što predstavlja opasnost za život zbog nedostatka zraka. Osobe koje pate ovakvim oblikom alergijske reakcije na ambroziju jako dobro znaju da je u periodu cvatnje njihov život u opasnosti. Čak i kod manje težih oblika alergijske reakcije kvaliteta života je značajno narušena jer i obično kihanje koje ne prestaje otežava život i dan.

Neke osobe su prisiljene odjeću koju nose po vani ostaviti ispred ulaznih vrata, odmah se otuširati i oprati kosu kako ne bi u svoj dom unijele peludi ambrozija. Odjeću moraju s maskom staviti na pranje i tako svaki dan, tuširanje i pranje kose samo da u svom domu mogu imati malo mira od ove napasne biljke.

Kako se zaštiti od peludi ambrozija

Koncentracija peludi ove biljke u zraku je vrlo visoka, te jedna biljka može proizvesti tokom pet sati osam milijuna zrnaca peludi, što je iznimno velika količina pogotovo ako postoji grupacija biljaka. Gradovi i općine kontinuirano uklanjanju ovu biljku kako bi zaštitili građane i poljoprivredu u ruralnim područjima. Ovako visoka koncentracija peludi ambrozija izaziva astmu, alergijski konjunktivitis, te alergijski rinitis, ali može i ozbiljno ugroziti ljudski život.

Ukoliko primjetite biljke dojavite nadležnim institucijama koje će uništiti pronađene biljke, time ćete pomoći svima koji imaju problema s alergijama zbog ove biljke. Izbjegvajte boraviti na otvorenom prostoru u prirodi za vrijeme vjetra i sunčanih dana jer se u takvim uvjetima pelud lakše širi. Informirajte se o kretanjima peludi, a nakon boravka izvan kuće operite odjeću, kosu, otuširajte se i ne zaboravite da i kućni ljubimci koje izvodite van također mogu donijeti pelud u vaš dom.

Vani boravite češće nakon kiše jer je tada koncentracija peludi ambrozija i drugih alergenih biljaka u zraku manja, ako vam obaveze dopuštaju radije boravite u zatvorenom i klimatiziranom prostoru. Svakako od liječnika tražite terapiju koju uzimajte redovito kako bi spriječili teže alergijske reakcije.


Tagovi: