Zašto cvijeće miriše

Zašto cvijeće miriše

Zašto cvijeće miriše, zato da privuče oprašivače

Cvijeće je simbol ljudskih emocija postalo upravo zato što svojim jedinstvenim mirisima budi te emocije, a tom vezom između ljudskih osjećaja se bavi floriografija ili simbolički jezik cvijeća. Pa, iako su nama ljudima naše emocije najvažnije, uzrok zašto cvijeće miriše, zato da privuče oprašivače, je daleko od naših želja i osjećaja. Mirisi su uvijet opstanka cvijeće, jer bez pčela, bumbara, leptira i drugih oprašivača koje cvjetni mirisi privlače, mnoge cvjetne vrste bi brzo izumrle i nestale.

I cvjetovi imaju žlijezde u dnu svoji latica koje luče eterična ulja koja su izvor i razlog zašto cvijeće miriše. Ta eterična ulja su kemisjski spojevi koje obilato koriste industrija parfema i kozmetička industrija, ali dok su još u cvijetu, ti mirisi mame, vabe i dozivaju oprašivače da ih u romansi s njihovom cvjetnom prirodom oplode. Pčele i drugi oprašivači dio mirisa odnesu na svojim ticalima i krilima koje se zalijepi dok piju slatki nektar iz cvijeta, pa tako cvjetne medove razlikujemo i po mirisu.

Zašto cvijeće miriše i zašto to djeluje na naše osjećaje

Teka rascvali cvijet je ugodan za oko i za sva ostala čula u ljudskom biću, zbog ljepote ga želimo ubrati, mirisati, imati. Opojan miris nekog cvijeća može podignuti enrgiju tijela, popraviti raspoloženje, djelovati antistresno i antidepresivno, popraviti koncentraciju i sposobnost pamćenja. Aromaterapija upravo tu sposobnost aromatičnih cvjetnih ulja koristi u terapiji. Zašto cvijeće miriše i zašto to djeluje na naše osjećaje je objašnjivo, mirisi kroz receptore u nosu djeluju na naš limbički sustav jer odlaze direktno u mozak.

Kada mirisi u dospiju do mozga odmah djeluju na naše raspoloženje i naše emocije. Zašto cvijeće miriše, cvjetni mirisi su zapravo nagrada oprašivačima, a glavna zadaća mirisa je da privuče što više oprašivača. Za toplog vremena kada većina cvjetnica cvjeta, eterična ulja iz cvijeta lako hlape, šire se zrakom i raznose pozivnice oprašivačima. Neki mirisi privlače samo jednu vrstu oprašivača, a neki mirisi privlače više vrsta oprašivača, a oni najugodniji i najzamamniji mirisi privlače pčele i leptire.

Zašto cvijeće miriše, zato što to treba i cvijetu i oprašivaču

Priroda je predivno ustrojena i svi to možemo vidjeti ako samo malo pozornije promatramo svijet oko sebe. Zašto cvijeće miriše, zato što to treba i cvijetu i oprašivaču, to je svojevrsna simbioza, oprašivači privučeni mitisom oplode cvijet, a za nagradu dobiju svoju nužnu hranu za opstanak. Mirisi sadrže metil benzin, nakon uspješne oplodnje cvijet luči hormon etilen koji sprječava sintezu metil benzina i nektara, pa oprašivači više ne obilaze taj cvijet nego čuvaju energiju za nove još neoplođene cvjetove.

Sada kada znamo da cvijeće ne može opstati bez oprašivača, ali i da život oprašivača ovisi o cvijeću, lakše je razumjeti zašto cvijeće miriše. U prirodi, u netaknutom čistom okolišu mirisi se šire u rasponu od 1000 - 1200 metra i lakše privlače oprašivače, u zagađenim urbanim središtima mirisi se šire jedva 200 - 300 metara u krug, pa se varljivo čini da cvijeće gubi miris. Istina je da zagađenja prekrivaju i ubijaju mirise.


Tagovi: