Zaraza Norwalk virusom – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Zaraza Norwalk virusom - uzrok, simptomi, liječenje

Zaraza Norwalk virusom – uzrok

Zaraza Norwalk virusom mogu kod bolesnika iznenadne napadaje teškog i obilnog proljeva i povraćanja. Ovaj virus je veoma zarazan i lako se širi među ljudima, a uglavnom se širi preko kontaminirane hrane ili vode koja je tokom pripreme bila zagađena s fekalijama. Također se zaraza Norwalk virusom može dogoditi i kroz bliski kontakt sa zaraženom osobom. Norovirus je veoma zarazan, a viruse se nalazi u izmetu kod zaražene osobe i životinje. Uglavnom se norovirus prenosi kroz konzumaciju kontaminirane hrane, kroz pijenje kontaminirane tekućine, kroz dodirivanje ustiju rukama nakon što ste bili u kontaktu s kontaminiranim objektom ili površinom, kroz bliski kontakt sa osobom koja je zaražena sa norovirusom. Norovirus je tip virusa koji je jako teško istrijebiti jer je otporan kako na visoke tako i na niske temperature, te ujedno je otporan i na većinu dezinfekcijskih sredstava. Najčešće se pojavljuje na prenapučenim i zatvorenim prostorima, kao što su to škole, bolnice, starački domovi i brodovi koji se nalaze na dugom putovanju.

Zaraza Norwalk virusom – simptomi

Zaraza Norwalk virusom se može prepoznati po njegovim karakterističnim znakovima i simptomima, koje uključuju mučninu, povraćanje, grčevi ili bolovi u trbuhu, proljev ili vodenkasta stolica, bol i osjećaj slabosti u mišićima, visoka tjelesna temperatura i glavobolja. Ovi simptomi i znakovi obično počinju 24 do 48 sti nakon što ste po prvi puta bili izloženi norovirusu, te mogu trajati tri dana, no virus i dalje ostaje i izmetu još naredna tri dana, te i nakon što ste se bili oporavili nakon ta tri dana, još ste naredna tri dana zarazni za sve ostale ljude oko sebe. Zbog toga je najbolje odležati cijeli tjedan doma dok se niste posve oporavili i dok norovirus ne otiđe skroz iz vašeg organizma. Kod nekih se zaraza Norwalk virusom uopće ne pokazuje kroz simptome i znakove, no zato mogu biti za druge ljude zarazni. Nakon što ste se oporavili od ovog virusa, imate imunitet naredne 2 godine, ali može nakon toga opet oboljeti od ovog virusa.

Zaraza Norwalk virusom – liječenje

Ne postoji određeni način kako se liječi zaraza Norwalk virusom, no oporavak od norovirusa ovisi o tome kakvo je zdravlje odnosno imunološki sustav zaražene osobe. Kod većine ljudi ova bolest nestane nakon nekoliko dana. Dok je zaraza Norwalk virusom još aktivna kod vas, bitno je da pijete puno tekućine kako ne biste dehidrirali. Najbolje je piti mlaku vodu, jer hladna voda može vam dodatno iritirati želudac. koliko ste mlađi od 65 godina, onda vam može liječnik prepisati lijekove protiv bolova kako bi vam ublažio proljev. Preporučuje se da pijete svježe cijeđeni sok od mrke, te svakih 5 minuta uzmite po jednu žlicu ovog soka. Konzumirajte hranu koja je lako probavljiva kao što su to banana, krumpir, tost i riža. Vaš iritirani želudac može primiriti blaga pileća juha. Nemojte konzumirati jake čajeve, sokove, gazirana pića i kavu. Također izbjegavajte slatke i mliječne namirnice poput sladoleda i slatkiša. Što više se odmarajte kako bi vam se imunološki sustav mogao izboriti s virusom. Kod djece i adolescenta nemojte im davati aspirin, jer se može kod njih razviti Reyev sindrom.

Tagovi: