Zakon o općem upravnom postupku

Financije

Zakon o općem upravnom postupku

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 06.02.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je točno Zakon o općem upravnom postupku?

Zakon o općem upravnom postupku uređuje svaki posao koji tijela vlasti obavljaju, odnosno definira načine i modele kako obaviti dužnosti, zadatke i riješiti probleme s kojima se neko javno tijelo bavi. Ovaj Zakon je u našoj državi je mijenjan samo jednom. Do 2009. godine imali smo jedan model obavljanja dužnosti, a od 2010. godine naša vlast je izdala novi Zakon koji vrijedi i danas.

Zakon o općem upravnom postupku jasno definira sve uvjete u obavljanju javnih poslova, no isto tako objašnjava po kojem načelu se obavljaju stvari: u tom zakonu možemo čitati da je pravilo mjesne nadležnosti vrlo jasno određeno, kao i da su osobe koje zastupaju vlasti, odnosno službenici, dužni uputiti stranke u procedure te im dati potrebne informacije ukoliko zaključuju da stranke nisu sasvim upućene u neki protokol ili proceduru. Zakon je opširan i pokriva sva potencijalna pitanja koja mogu doći u obzir, a isto tako je pun detalja koje bi osobama neupoznatim s pravnim tekstovima bile “logične”. Objasnimo više.

Zakon o općem upravnom postupku – o kakvim se poslovima radi?

Kada želimo definirati “poslove” kojima se bave tijela i predstavnici vlasti, Zakon o općem upravnom postupku vrijedi za svaki posao. Zato i jest opći. Zakon se odnosi na one najsitnije poslove (primjerice: službenik MUP-a pomaže stranci u izdavanju vozačke dozvole) pa sve do vrlo kompleksnih poslova koje uključuju ne samo fizičke već i pravne osobe (primjerice ostvarivanje posebnih državnih poticaja neke velike privatne kompanije od koje država vidi benefite na obje strane).

Zakon o općem upravnom postupku također definira kako se ti poslovi obavljaju: ekonomično, jednostavno umjesto komplicirano, samostalno ukoliko je to moguće, uz pomoć drugih institucija i tijela ukoliko je to potrebno. Također definira raspodjelu nadležnosti: ukoliko je pitanje posla neka nekretnina – nadležno je ono tijelo u čijoj je službi područje gdje je nekretnina. Ukoliko je u pitanju neko vozilo poput broda ili aviona, nadležno tijelo je ono tijelo koje je nadležno za lokaciju zračne luke ili pomorske luke. Ovakve stavke sukladne su našoj upravno-teritorijalnoj podjeli.

Gdje pronaći Zakon o općem upravnom postupku?

Baš kao i svaki zakon koji vrijedi u Republici Hrvatskoj, Zakon o općem upravnom postupku je dostupan na stranici zakon. hr. Svi članci ovog zakona transparentno su dostupni. Kada treba čitati Zakon o općem upravnom postupku? Ukoliko smatrate da prema Vama nije postupano korektno ili sukladno ovom zakonu, tada je mudro pročitati ga. Osim ovog zakona, dostupni su i svi ostali zakoni Republike Hrvatske: od samog Ustava, Zakona o istražnim povjerenstvima, Fiskalni zakon; kao i desetci drugih zakona koji Vam mogu biti od koristi. Zakon. hr također ima ažurirani popis izmjena nedavnih zakona, poslaganih po datumima izmjene.

Ukratko, hrvatski zakoni transparentno su postavljeni sukladno demokratskom ustroju Republike Hrvatske. Kao građanin, uvijek ćete moći čitati zakone koji Vas zanimaju. Za sva dodatna pitanja najbolje je potražiti pravni savjet. Upravni postupak u Republici Hrvatskoj opisan je u dugom zakonu kojeg najbolje mogu interpretirati oni koji se zakonima i bave. U protivnom, zakon možete čitati i sami.

Tagovi: