Zaboljeti ili zabolijeti?

Pravopis

Zaboljeti ili zabolijeti?

Pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ u hrvatskom jeziku može predstavljati poteškoću za mnoge govornike. Pravilo kaže da se /ije/ piše kada je izgovor sloga dug, dok se glasovna skupina /je/ piše kada je izgovor sloga kratak. Međutim, postoje i iznimke poput riječi ‘rječnik’ koja se pravilno piše s /je/ unatoč dugom izgovoru.

Kod nekih riječi, razlika u slogu čak znači i razliku u značenju riječi.

Primjerice, slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).

U ovom tekstu fokus je na pisanju glagola zaboljeti, koji znači kratko osjetiti bol. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati zaboljeti, zaboljelo, zaboljela, zabolio, zaboli, zabolim, zaboljele, zaboljela…

Primjeri upotrebe ovog glagola su: Nisam znala da će to tako jako zaboljeti, Može li to zaboljeti toliko jako da vrisneš ili ugrizeš nekoga, Nije znala što znači patnja dok je nije jako zaboljelo da je bila osuđena na ležanje u krevetu, Zaboljelo me to kad si rekla da sam lijen i da sam sam sebi kriv za sve u životu.

Ukratko, pravilno se piše glagol zaboljeti, zaboljelo, zaboljela, zabolio, zaboli, zabolim, zaboljele, zaboljela… u hrvatskom standardnom jeziku.