Vodotoranj Vukovar

Vodotoranj Vukovar

Povijest izgradnje Vukovarskog vodotornja

Vodotoranj Vukovar je danas jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske. Izgrađen je u toku od 1963 do 1968 godine s prepoznatljivim oblikom elegantnog i vitkog kaleža koji sadrži konstruktivne elemente od armiranog betona. Visina mu je 50, 33 metara u ima kapacitet rezervoara od 2200 kubnih metara, po završetku svoje gradnje tada je pripadao među najveće građevine takve vrste u cijelome svijetu. Vodotoranj Vukovar je sagrađen prema projektu arhitekta Petra Kušana koji je surađivao sa čovjekom zvanim Sergej Kolobov. Primarni cilj navedenog vodotornja je bilo spremanje i pričuva vode u sklopu same vodovodne mreže.

Lokalni poduzetnik je tada pokrenuo inicijativu da se na 34 metru visine izgradi restoran koji bi imao panoramski pogled na cijeli Vukovar i okolicu. Nakon što je projekt doveo do popuštanja samog vodospremnika i izlijevanja vode restoran je zatvoren. Tadašnjih godina nitko nije mogao ni slutiti da mu je zapravo namijenjena povijesna uloga i da će postati jednim od glavnih simbola naše države. Danas ne postoji osoba koja nije čula za Vukovarski vodotoranj kao i njegovu tragičnu povijest.

Vodotoranj u Vukovaru tijekom Domovinskog rata

30 listopada 2020 godine svečano je bio otvoren obnovljeni vodotoranj Vukovar. Danas je vodotoranj Vukovar poznat u Hrvatskoj kao simbol Vukovarske obrane, braniteljske hrabrosti te hrvatskog zajedništva. Vukovarski vodotoranj stoji još danas kao simbol opsade Vukovara, koja je trajala tri mjeseca i upravo zato je stekao simbol otpora i hrabrosti hrvatskih branitelja. Danas ga mnogi zovu nijemi svjedok radi svega što je prošao u tadašnjem Domovinskom ratu. Bio je najčešća meta neprijateljskih projektila, bio je gađan sa svih strana i tako zadobio oko 640 izravnih pogodaka i usprkos tome ostao je stajati ponosno.

Ono što je mnogima u cijeloj ratnoj priči fascinantan detalj je i sama Hrvatska zastava koja se vijorila na vrhu tornja svakoga dana dok je trajala opsada. Za ovu priču bila su zaslužna dva branitelja koji su svaku noć se penjali na vrh oštećenog vodotornja kako bi postavili novu zastavu i tako davali do znanja građanima Vukovara da će sve biti u redu. Ovo je samo jedna u nizu na stotine hrabrih priča koje su povezane sa simbolom Vukovara. Iako nažalost prva pomisao mnogima na Vukovar i njegov vodotoranj je upravo Domovinski rat, ne smijemo zaboraviti i na sve ljepote koje Vukovar može ponuditi. Posjetite Vukovar i ostanite očarani gradom koji se vratio ljepši i dostojanstveniji nego ikada prije.

Vodotoranj Vukovar danas

kao simbol prkosa i nepobjedivosti. Obnova vodotornja je krenula u svibnju 2017 godine i bila je financirana sredstvima koja su prikupili hrvatski građani u obliku donacija i to u svakoj opčini, županiji i svakome gradu. Obnova je tako povjerena arhitektima iz Zagrebačke radionice arhitekture. Cilj obnove je bio ostaviti vodotoranj Vukovar da izvana izgleda autentično, dok se više fokusiralo na njegovu unutrašnjost. Danas je tako na ulazu u ami vodotoranj panoramsko dizalo s kojeg se pruža predivan pogled na Vukovar i Dunav. Obnovljeno unutarnje stubište vas vodi do memorijalne sobe koje je smještena u unutrašnjosti vodotornja.

U memorijalnoj sobi je smješteno 7 ekrana na kojima se prikazuje po jedan važan isječak iz Vukovarske prošlosti, također se ovdje nalaze i fotografije uz koje stoji objašnjenje. Nakon posjeta memorijalne sobe lagano se možete zaputiti na 200 tinjak metara dugu memorijalnu stazu koja simbolizira hod vukovarskih branitelja prema tada željenoj slobodi. Prilikom penjanja možete vidjeti oštećenja koja su nastala na betonskoj konstrukciji prilikom djelovanja projektila davne 1991 godine. Staza na kraju završava na gornjem vidikovcu, tj. na vrhu gdje se još dan danas ponosno vijori Hrvatska zastava. Danas tako možete posjetiti vodotoranj Vukovar i uživo vidjeti dio naše povijesti, od dana kada se nije ni znalo da će postati simbolom otpora pa sve do danas.
Tagovi: