Hrvatska zastava

Zanimljivosti

Hrvatska zastava

Hrvatska zastava

Hrvatska zastava uz himnu i grb, čini tri obilježja državnosti Republike Hrvatske. Od uvijek su se ljudi na određenom, u početku manjem a kasnije puno širem području, ujedinjavali i osjećali pripadnost okolini, ljudima i prostoru. Državu čini društvena zajednica koja je dogovorno ustanovila zajednički politički sustav, a koji određuje i regulira razna društvena pitanja od vlasničkih prava, zakona pa do tržišta.

Da bi se definirala i ustanovila država, ona mora imati određene osobine poput stanovništva, vlast, definiran teritorij i mogućnost stvaranja odnosa sa drugim državama. Hrvatska je međunarodno priznata 15. siječnja 1992. godine, a trenutno ima 195 priznatih zemalja svijeta. Svaka od tih država na svijetu ima zastavu i grb kao vizualne identitete, kako bi se razlikovale od ostalih. Iza svake zastave i grba stoji određeno značenje, pa tako Hrvatska zastava i grb imaju svoje značenje. Zastava i grb, a posebno hrvatski nose prepoznatljivost i simboliziraju slavu hrvatskog naroda i države.

Hrvatska zastava i grb

Hrvatska zastava i grb, uz himnu najvažniji su državni simboli. Zastava Republike Hrvatske usvojena je 21. prosinca 1990. godine. Hrvatsku zastavu osmislio je i dizajnirao Miroslav Šutej, proslavljeni hrvatski akademski slikar. Hrvatsku zastavu naziva se još i hrvatskoj trobojnicom, jer se sastoji od triju jednakih vodoravnih pruga i to crvene, bijele i plave boje.

U sredini zastave nalazi se povijesni hrvatski grb koji krasi prepoznatljiva šahovnica crveno bijele boje u obliku štita. Na vrhu šahovnice dizajnirana je kruna sa 5 manjih štitova koji simboliziraju hrvatske krajeve a opisani su svojim grbovima. Pa se tako u kruni od najstarijeg do najnovijeg, nalaze grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Ovime je slikovito prikazan povijesni nastanak današnje Republike Hrvatske. Rijetko koja država na svom području ima toliko različita geografska područja, na kojima živi isti narod ali sa dijametralno suprotnim mentalitetom, poviješću, naglaskom i kulturom. Hrvatska zastava koja je itekako posebna u svijetu, sve te različitosti zorno prikazuje.

Hrvatska zastava i povijest

Republika Hrvatska kao država veoma je mlada, jedna od najmlađih na svijetu, međutim hrvatski narod od uvijek je imao vrlo prepoznatljiva obilježja koja su se kroz povijest mijenjala, ali su uvijek bila vrlo slična ovim današnjim. Postoje različiti mitovi o tome kako je nastala hrvatska zastava i hrvatski grb, a posebno zanimljiva priča vezana je za nastanak hrvatskog grba i šahovnice.

Naime, priča kaže kako je kralj Stjepan Držislav zarobljen u Veneciji u 10. stoljeću, nakon bitke protiv Mlečana. Kralj Držislav bio je odličan šahist, pa mu je od strane mletačkog dužda ponuđena sloboda ako ga pobijedi u šahu. Naravno, kao i u svakom mitu, kralj Stjepan Držislav je pobijedio, te sebi i dalmatinskim otocima osigurao slobodu. Hrvatska zastava, grb a posebno šahovnica jedinstveni su u svijetu i nije čudo da nas svi ostali narodi i države prepoznaju po ovim obilježjima. Može se reći kako su hrvatska državna obilježja u potpunosti ispunila svoju funkciju.

Tagovi: