Vodeni kefir – fermentirani mliječni napitak za sve generacije

Hrana i piće

Vodeni kefir - fermentirani mliječni napitak za sve generacije

Što je vodeni kefir

Vodeni kefir je prirodno gazirano piće bogato probioticima. Ovaj fermentirani mliječni napitak za sve generacije možete kupiti u dućanima sa zdravom prehranom, te na njihovim web stranicama preko online prodaje. To je piće prepun korisnim bakterijama. Vodeni kefir ima odlučan okus koji je, u kombinaciji sa prirodnim gaziranim efektom odličan izbor za zamjenu sokova i sličnih gaziranih pića.

Iako ovo piće možete kupiti, jednako ga je lako i puno isplatljivije napraviti u udobnosti vašeg doma. Ovo tradicionalno fermentirano piće koje se izrađuje pomoću vode, šećera i voća. Početna bakterijska kultura koja se nalazi u voću je prepuna dobronamjernih bakterija i plijesni zbog kojih je ovo piće specifičnog okusa.

Dokazano je kako ovaj kefir ima više dobrih bakterija nego jogurt i mliječni kefir, te je samim time korisniji za ljudski probavni sustav kao i većina fermentirane hrane. Korisne bakterije u zrnima vodenog kefira koriste šećer u šećernoj vodi u kojoj se takav kefir priprema te na taj način i nastaju sve korisne kiseline, enzimi, bakterije i vitamini.

Kako možete napraviti vodeni kefir

Ako nemate pročišćenu vodu koja nije iz pipe, prokuhajte ju. U staklenku ulijte tu malu količinu prokuhane ključale vode na određenu količinu šećera. Nakon što se šećer rastopi, dodajte hladnu pročišćenu vodu tako da vam u staklenci nedostaje 2 dcl do vrha. Provjerite je li voda nakon toga na sobnoj temperaturi. Dodajte zrnca vodenog kefira i par žlica tekućine vodenog kefira koji vam je preostao od prošlog puta ili vodu iz koje ste izvadili zrnca vodenog kefira.

Prekrijte staklenku i ostavite na toplom mjestu otprilike 48 sati. Ne trebate se brinuti da čvrsto i sasvim prekrijete staklenku. Nemojte ostavljati vodeni kefir dulje od 48 sati da stoji. Procijedite zrnca vodenog kefira tako da izlijete tekućinu iz staklenke u posudu, a da se zrnca vodenog kefira zadrže u situ.

Ulijte vodeni kefir i bocu i zavrnite dobro čep, čuvajte ga u frižideru sve dok ga ne potrošite. Ako želite poseban doživljaj prilikom konzumacije vodenog kefira, umjesto obične pročišćene vode pri pravljenju vodenog kefira možete koristiti kokosovu vodu ili dodati malo limuna ili đumbira.

Vodeni kefir i sve što o njemu trebate znati

Vodeni kefir i kombucha imaju mnoge sličnosti, kako izgledom tako i okusom, a oba pića su bogata probioticima i gazirana, te imaju okus po voću i slatka su. Bitno je naglasiti kako to nisu ista pića iako dosta ljudi živi u uvjerenju da jesu. Također, zanimljivo je ukoliko ne želite da vaš vodeni kefir bude presladak, ostavite ga da fermentira sve dok njegova slatkoća ne bude po vašoj mjeri.

A ako svoj kefir radite u kokosovoj vodi, također ćete kao rezultat dobiti manju slatkoću vašeg vodenog kefira. Kada je u pitanju ova vrsta kefira sadrži određenu količinu alkohola u svom sastavu zbog konkretnog procesa fermentacije. No potrebno je napomenuti kako je ta količina alkohola mala i sasvim beznačajna te se tretira kao beznačajna.

Ukoliko vas zanima izrada vodenog kefira u kućnoj radinosti, imajte na umu kako se takav kefir ne može napraviti ni na koji način bed zrnca vodenog kefira. Zrnca vodenog kefira ovom piću daju specifičan okus, vitamine, dobre bakterije i kiseline koje su jedinstvene.

Tagovi: