Voda u plućima (pleuralni izljev) – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Voda u plućima (pleuralni izljev) - uzrok, simptomi i liječenje

Kako nastaje voda u plućima ili pleuralni izljev?

Voda u plućima ili pleuralni izljev je nakupljanje tekućine u pleuralnom prostoru odnosno pleuralnoj šupljini (prostor između dvije plućne pleure – koje sudjeluju pri disanju). U pleuralnom prostoru normalno je da se nalazi vrlo mala količina pleuralne tekućine (otprilike 10 ml. ). Ta tekućina pomaže nesmetanom kretanju pluća prilikom udaha i izdaha. Ukoliko postoji prekomjerno nakupljanje tekućine u plućima, govorimo o pleuralnom izljevu. Pleuralne izljeve možemo podijeliti na: transudate (niski proteini), eksudate (visoki proteini), hilozne i hiliforne te mogu biti komplicirani i nekomplicirani.

Najčešće je voda u plućima posljedica ili oblik nekih drugih bolesti i može biti uzrokovana infekcijama kao što su upala pluća, tuberkuloza, malignost ili neka upalna stanja, zatim kongestivno zatajenje srca, plućna embolija, ciroza, dijabetes. Pleuralni izljevi mogu se javiti kod bolesti bubrega i jetre i uz autoimune bolesti. Pleuralni izljevi češći su kod starijih ljudi. Ovo bolesno stanje može biti opasno po život te je vrlo važna pravovremena dijagnoza i liječnička pomoć te liječenje.

Voda u plućima, nakupljanje, simptomi

Voda u plućima može biti i asimptomatska bolest, osobito ako je izljev manjeg obujma, i ponekad se slučajno otkrije na rendgenu prsnog koša ili tijekom fizičkog pregleda. Kod pojave veće količine tekućine ili vode u plućima kod pacijenta se prepoznaju lakše simptomi ove bolesti. Obično se javljaju problemi da osoba nema dovoljno zraka i ima suhi kašalj. Prilikom pojačane tjelesne aktivnosti pacijent se može žaliti na kratkoću daha, također kod penjanja stepenicama. Kod spavanja javlja se nelagoda zbog nakupljanja tekućine u plućima i pacijenti ne mogu dobro i duboko spavati, dok se uzglavlje podigne uspravno, simptomi se smanjuju.

Znakovi koji upućuju da osoba ima ozbiljni pleuralni izljev jesu bol u prsima, koja se pojačava ako se osoba kreće, kiše ili kašlje npr., zatim kratak dah, teškoće pri izdisanju, cijanoza kože, hladan znoj, slabost, palpitacije, suhi kašalj koji se može pretvoriti u mokar s ružičastim ispljuvkom, disanje je učestalo, isprekidano i glasno. Voda u plućima može napraviti probleme s krvnim tlakom i pulsom dok osoba može imati povišenu temperaturu, štucavicu, vrtoglavicu, glavobolju.

Kako se liječi voda u plućima?

Voda u plućima može biti vrlo opasna jer može dovesti do gušenja, ali dok se radi o pleuralnom izljevu s manjim količinama tekućine ili vode pacijenti obično ništa ne primjećuju. Bolest se može utvrditi na ultrazvuku i na rendgenskoj slici ili ako se provodi CT (torakalni CT). Također uz krvne pretrage i druge preglede, kemijsku analizu. Za dijagnozu ili odstranjivanje vode u plućima se koristi torakocenteza koja je dovoljan tretman za mnoge simptomatske pleuralne izljeve te se može ponavljati po potrebi. Kod kroničnih i ponavljajućih izljeva problem se može riješiti pleurodezom ili trajnim kateterom.

Voda u plućima liječi se na različite načine, ovisno o uzroku a kada je asimptomatske naravi nije potrebno liječenje ako je količina tekućine neznatna i ona se većinom spontano resorbira. Ponekad će pacijent dobiti antibiotike ili diuretike, a bol se može ublažiti analgeticima. Višak tekućine je potrebno odstraniti različitim medicinskim postupcima, drenažama, ili po potrebi tzv. talkažama.

Kod sumnje na ovu ozbiljnu bolest važno je što prije se javiti liječniku ili hitnim službama.

Tagovi: