Vječnost ili viječnost?

Pravopis

Vječnost ili viječnost?

Ovo je pitanje koje se često postavlja u hrvatskom jeziku. Kao što je već spomenuto, ova dvojba proizlazi iz teškoća u razlikovanju glasova /č/ i /ć/. Za neke govornike je ovaj problem vrlo očit, dok za druge predstavlja pravu muku.

Vječnost je imenica ženskog roda koja označava beskonačno trajanje ili vrlo dugo vrijeme.

Ova riječ naglašena je kratkosilaznim naglaskom, a pravilno se piše s glasom /č/. Primjeri upotrebe ove riječi su brojni i često se javljaju u književnosti, filozofiji i religiji.

Kada govorimo o vječnosti, često se referiramo na nešto što je izvan vremena i prostora, što traje zauvijek i što je neuništivo. Vječnost se može povezati s pojmom besmrtnosti, neprolaznosti i beskonačnosti.

U tom smislu, vječnost se često poistovjećuje s bogom ili nekim drugim božanstvom.

Međutim, vječnost se može shvatiti i na drugačiji način. Ona može biti povezana s našim životom i našom smrtnošću. Naime, mnogi ljudi se pitaju što će se dogoditi nakon smrti i da li postoji život nakon smrti.

U tom smislu, vječnost se može shvatiti kao nešto što nas čeka nakon smrti, kao nešto što je izvan našeg tjelesnog postojanja.

U svakom slučaju, vječnost je pojam koji nas intrigira i koji nas tjera na razmišljanje o životu, smrti i našoj ulozi u svemiru. Bez obzira na to kako je shvaćamo, vječnost je riječ koju treba pisati pravilno, s glasom /č/. To je jedini ispravan način pisanja ove riječi u hrvatskom jeziku.