Vitamin E – Kada ga piti, gdje kupiti i čemu služi

Ljepota i zdravlje

Vitamin E - Kada ga piti, gdje kupiti i čemu služi

Vitamin E i čemu služi u našem organizmu

Vitamini su izrazito važni za uravnoteženo funkcioniranje našeg organizma, no tek rijetki znaju koji vitamin služi čemu. Jedan od vitamina za koje mali broj ljudi zna čemu služi je i vitamin E. Vitamin E je mineral po sastavu te se smatra da ima svojstva antioksidanta koji pomaže osnažiti naš imunološki sustav te da poboljšava zdravlje našeg krvožilnog sustava na način da širi krvne žile čime se smanjuje mogućnost začepljenja istih prilikom stvaranja raznih ugrušaka. Također, neki smatraju da taj vitamin usporava starenje naših stanica u tijelu, kao i njihovo umiranje.

Stoga nas ne čudi što mnogi kozmetički proizvodi sadrže taj vitamin u svom sastavu, posebice razne kreme i losioni protiv starenja. Osim što usporava starenje stanica, smatra se da pomaže kod izloženosti ultraljubičastog zračenja te da daje neku određenu zaštitu koži zbog čega se umanjuju potencijalna oštećenja kože prilikom dugotrajnije i učestale izloženosti naše kožu Suncu i štetnim ultraljubičastim zrakama.

Vitamin E i gdje se nalazi

Vitamin E lako je pronaći u hrani koja nam je gotovo svima lako dostupna, no ovisno o koncentraciji koja je potrebna za uravnoteženo funkcioniranje organizma, možda ga je potrebno konzumirati i kao dodatak prehrani. Vitamin E može se pronaći u hrani koja sadrži veće količine nezasićenih masnih kiselina kao što su orašasti plodovi poput badema, razne sjemenke i masnije ribe poput pastrve.

Važno je napomenuti da iako te namirnice sadrže vitamina E u većim količinama nego neke druge, ipak se ne preporučuje pretjerivati u takvoj hrani jer osim što se preko nje dobivaju potrebni vitamini, također se otpuštaju i slobodni radikali koji nisu toliko dobri za tijelo. Ukoliko su potrebne terapijske svrhe vitamina E, potrebno je posegnuti za dodacima prehrani koji se mogu nabaviti putem konzultacije sa liječnikom i farmaceutom koji vas mogu uputiti na proizvode koji služe kao dodatak prehrani koji će dati koncentriranije doze koje su potrebne vašem tijelu.

Vitamin E i gdje se može kupiti

Ovisno o tome koji oblik vitamina E vam je potreban i u koje svrhe ćete ga koristiti, moguće ga je nabaviti na raznim mjestima. Vitamin E ukoliko je nužan kao dodatak prehrani kupuje se u ljekarnama i eventualno u nekim bolje opremljenim drogerijama koje u svom asortimanu nude veliki broj raznih proizvoda koji služe kao nadopuna prehrani.

Ukoliko vas vitamin E zanima kao djelotvorno sredstvo protiv starenja kože, velika je šansa da ćete kreme i losione protiv starenja kože koji sadrže mnoge vitamine što uključuje u veće doze vitamina E moći nabaviti u svakoj bolje opremljenoj trgovini, drogeriji te naravno i ljekarnama. Danas postoji veliko tržište kozmetike koje je orijentirano na pomlađivanje kože te mnoge tvrtke prate najnovije trendove kako bi bili u korak s potrebama društva. Bilo da je riječ o proizvodu koji je dodatak prehrani ili kozmetičkom proizvodu, dobro je informirati se kod vlastitog liječnika kako bi dobili najbolje moguće upute.
Tagovi: