Vitamin B6 – cijena, nuspojave, gdje kupiti

Ljepota i zdravlje

Vitamin B6 - cijena, nuspojave, gdje kupiti

Vitamin B6 (piridoksin)

Vitamin B6 igra važnu ulogu u našem zdravlju. Ukupno je osam vitamina koji čine ovaj kompleks, a to su: B1 ili tiamin, B2 riboflavin, zatim B3 niacin, B5 ili pantotenska kiselina, B6 piridoksin, B7 biotin, B9 folna kiselina i B12 ili kobalamin. Vitamini iz ove skupine su topljivi u vodi i vrlo važni za zdravlje, jer sudjeluju u raznim kemijskim reakcijama, osiguravajući bolju energiju, metabolizam i tonus mišića. Među najvažnijim ulogama koje B6 ima je poticanje funkcije mozga i smanjenje starenja. Dnevna potreba za ovim vitaminom kod odraslih je 2 mg za muškarce, odnosno 1 mg za žene.

Vitamin B6 piridoksin spada u vodotopive komplekse vitamina B. Obavlja osnovne funkcije u tijelu, utječe na proizvodnju crvenih krvnih stanica, a neophodan je pravilan rad imunološkog i živčanog sustava. Među raznim funkcijama koje ima, doprinosi metabolizmu aminokiselina, djelovanju steroidnih hormona, kao i oslobađanju glukoze iz glikogena. Inače, naše tijelo pohranjuje vrlo male doze ovog vitamina, zbog čega se preporučuje dnevni unos za održavanje uravnotežene prehrane.

Čemu služi vitamin B6 i koje su njegove prednosti

U praksi vitamin B6 pomaže u smanjenju simptoma PMS-a, sprječava anksioznost i depresiju. Apsorbira se u tankom crijevu, ali se, za razliku od ostalih u ovom kompleksu, ne izlučuje u potpunosti preko bubrega, već se više zadržava u mišićima. Nedostatak ovog vitamina vrlo je rijedak. Konzumacija određenih lijekova smanjuje njegovu koncentraciju u plazmi. Manjak vitamina B6 javlja se kod trudnica s preeklampsijom. Obično se povezuje s niskim razinama drugih vitamina. Kada se pojavi, posljedica je smanjenog unosa hrane, interakcija lijekova ili nekih bolesti, poput reumatoidnog artritisa i poremećene funkcije bubrega.

Ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol imaju manjak vitamina B6. Simptomi nedostatka uključuju opću slabost, nesanicu, razdražljivost, lošu koncentraciju, depresiju, upalu usne šupljine i promjene u imunološkom sustavu. Ozbiljniji nedostatak uzrokuje živčane smetnje i probleme s kožom. U situaciji kada dnevna prehrana ne osigurava vitamin B6, važno je uključiti suplemente. U ljekarnama i online trgovinama možete pronaći široku ponudu preparata s vitaminom B6, po najpovoljnijim cijenama.

Koja hrana sadrži vitamin B6

Koja hrana sadrži vitamin B6? Uglavnom se nalazi u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, kao i u cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima. Kako biste u svoju prehranu uvrstili namirnice bogate ovim vitaminom, važno je da se jelovnik bazira na što više povrća, uljarica, ribe, morskih plodova i goveđe jetre. Da biste to učinili na najbolji način, trebali biste se posavjetovati s nutricionistom. Orašasti plodovi sadrže vitamin B6 i antioksidanse, poboljšavaju rad srca i mozga, jačaju imunitet i pomažu u regulaciji kolesterola. Općenito su izvor fosfora, magnezija, dobrih masti, ali i drugih važnih nutrijenata.

Lješnjaci, koji spadaju u vrstu uljarica, bogati su dobrim mastima, magnezijem, vitaminom B6 koji osigurava dobro kardiovaskularno zdravlje. Kada je voće u pitanju, banane su vrlo važan izbor kalija, vlakana, antioksidansa i vitamina B6 koji popravljaju probavni i krvožilni sustav. Škampi i plodovi mora bogati su omega 3 masnim kiselinama, selenom, proteinima i vitaminom B6, što ih čini savršenim saveznikom za zdravlje živčanog sustava. Piletina sadrži proteine, ali je bogata i vitaminima B3 i B6, cinkom, kao i drugim mineralima važnim za zdravlje cijelog organizma. Povrće poput crvenog kupusa, špinata, rajčice, češnjaka važan je izvor ovog vitamina. Integralna riža je važan antioksidans i pomaže u prevenciji bolesti. Bogata je vitaminima B1 i B6.

Tagovi: