Virolex – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Virolex - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Virolex i za što se koristi?

Virolex tablete se sastoje od aciklovir-a, protuvirusne djelatne tvari koja će djelovati lokalno i sustavno. Lijek će se koristiti za liječenje virusa Herplex simplex tipa 1 i 2, i virusa Varicella zoster. Infekcije virusom Herplex simplex uključuju: Genitalni oblik herpesa, ponovljeni genitalni herpes, generalizirane infekcije, mukotrpan herpes koji se pojavljuje kod bolesnika s oslabjelim imunološkim odgovorom, druge infekcije poput - upala pluća, ezofagitis, proktitis, hepatitis, eczema herpeticum. Lijek se koristi i u svrhu sprječavanja navedenih infekcija.

Infekcije virusom Varicella zoster uključuju: Vodene kozice kod bolesnika sa slabim imunitetom, teži oblici vodenih kozica kod bolesnika s dobrim imunitetom, komplikacije koje nastaju radi vodenih kozica, infekcije oka i uha. Lijek će se koristiti i u svrhu sprječavanja navedenih infekcija. Ovaj lijek nije prikladan za: Osobe koje su alergične na aciklovir, valaciklovir, ili neki drugi sastojak navedenog lijeka. Posebna upozorenja i mjere opreza vrijede za: Osobe koje imaju probleme sa bubrezima, osobe koje su starije od 65 godina. Virolex tablete se ne preporučuju trudnicama ni dojiljama.

Virolex primjena i mjere opreza

Smije li se Virolex koristiti uz druge lijekove? Istovremena primjena aciklovira i određenih lijekova može uzrokovati interakciju koja može rezultirati pojačanim ili smanjenim učinkom lijeka. Obavijestite svog liječnika ako uzimate: Lijekove za poticanje izlučivanja mokraćne kiseline, lijekove protiv gihta, lijekove za uklanjanje čira na želucu ili protiv žgaravice, lijekove koji potiskuju imuni odgovor. Djelovanje navedenog lijeka ovisi o terapiji na kojoj ste trenutno. Kako uzimati Virolex tablete? Lijekovi se uvijek uzimaju prema uputama liječnika ili ljekarnika. Tablete će se uzimati cijele uz čašu vode.

Doza će ovisiti o težini i tipu infekcije i zdravstvenom stanju osobe, što znači da se doze određuju individualno i prema potrebi. Koliko traje liječenje? Ono može biti kratkotrajno od 5 - 10 dana, ili dugotrajnije od 6 - 12 mjeseci. Posebna doziranja se primjenjuju kod osoba koje pate od oštećene funkcije bubrega i kod starijih osoba. Što ako ste prekoračili dozu? U slučaju predoziranja možete osjetiti probavne smetnje i neurološke učinke. Potrebno je zatražiti liječničku pomoć. Što ako ste zaboravili uzeti dozu? Nemojte nadoknađivati duplim dozama, već nastavite s redovitim uzimanjem sljedeći dan. U slučaju da se osjećate bolje nemojte prekidati terapiju kako ne biste riskirali povratak infekcije.

Virolex iskustva i liječenje

Osobe koje su liječene Virolex-om navode kako je riječ o djelotvornom lijeku. Iskustva liječenih su pozitivna. Važno je naglasiti kako su nuspojave prilikom liječenja moguće. Česte nuspojave mogu biti: Glavobolja i omaglica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, svrbež i osip na koži, umor i vrućica. Popis ostalih nuspojava moguće je pronaći na uputi o lijeku. Većina nuspojava će se povući nakon redovite primjene lijeka. Ako se one ne povlače, potrebno je zatražiti liječničko mišljenje i pomoć.

Virolex tablete se dobivaju na liječnički recept, te se podižu u ljekarni. Cijena za 20 tableta od 200 mg iznosi 7,61€. Kako će se čuvati nakon otvaranja? Lijekove je važno držati podalje od djece. Tablete je poželjno držati u njihovom izvornom pakiranju kako bi bile u potpunosti zaštićene od vanjskih utjecaja. Ne postoje posebne upute za čuvanje. Ljekarnik vas može upozoriti na rok valjanosti lijeka. Ukoliko je rok valjanosti istekao ili ukoliko prekidate terapiju, tada tablete morate baciti sukladno uputama koje vam je dao ljekarnik.


Tagovi: