Vijetnam ili Vjetnam?

Pravopis

Vijetnam ili Vjetnam?

Ovo je pitanje koje često muči govornike hrvatskog jezika. Naime, u hrvatskom jeziku postoji dvojba u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/.

U slučaju imenice muškog roda koja označava državu u Indokini čiji je glavni grad Hanoi, pravilno je pisati Vijetnam.

Vijetnam je država koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji, na poluotoku Indokina. Graniči se s Kinom na sjeveru, Laosom na zapadu i Kambodžom na jugu. Sa svojih 97 milijuna stanovnika, Vijetnam je jedna od najmnogoljudnijih zemalja u svijetu.

Vijetnam je poznat po svojoj bogatoj povijesti, kulturi i prirodnim ljepotama.

Na njegovom teritoriju nalaze se brojna svjetski poznata turistička odredišta, poput Halonga zaljeva, grada Ho Chi Minha i drevnog grada Hoi Ana.

Vijetnamska kuhinja također je vrlo poznata i cijenjena diljem svijeta. Njihova kuhinja karakterizira upotreba svježih sastojaka, poput ribe, mesa, povrća i začina.

Neki od najpoznatijih vijetnamskih jela su pho, bun cha i banh mi.

Unatoč svojoj bogatoj povijesti i kulturi, Vijetnam je također poznat po ratu koji se vodio protiv Sjedinjenih Američkih Država u 20. stoljeću. Taj rat je ostavio dubok trag na vijetnamskom narodu i društvu, a njegove posljedice osjećaju se i danas.

U svakom slučaju, bez obzira na to kako se piše, Vijetnam ili Vjetnam, ova zemlja ostaje jedna od najzanimljivijih i najljepših destinacija u Aziji. Njezina bogata povijest, kultura i prirodne ljepote privlače posjetitelje iz cijelog svijeta, a vijetnamska kuhinja oduševljava nepce svakog gurmana.