Veslanje u pretklonu

Sport

Veslanje u pretklonu

Veslanje u pretklonu, trening leđa

Veslanje u pretklonu je jedna od najboljih vježbi kada pričamo o jačanju leđa i samog treninga leđa. Uz mrtvo dizanje, veslanje u pretklonu pogađa veliki dio tj. broj mišića u leđima. Navedena vježba tako pripada grupi vježbi povlačenja a omogućava rad s velikim težinama. S obzirom na sami izgled vježbe i njenu biomehaničku specifičnost same izvedbe, dosta veliki naglasak se mora staviti na pravilno izvođenje vježbe kako ne bi došlo do ozbiljnijih ozljeda donjeg djela leđa. Vrsta hvata prilikom izvođenje ove vježbe je također bitna, jer upravo on određuje koji mišići će biti najviše aktivni tijekom izvođenje same vježbe. Položaj laktova kao i dlanova na samoj šipki je bitan, zato razlikujemo nekoliko različitih hvatova koje ćemo navesti u daljnjem tekstu. Važno je naglasiti kako se svi hvatovi međusobno nadopunjavaju i imamo nathvat, pothvat, uski hvat i širok hvat. Neovisno koji hvat odabrali, odnosno na što ciljate tijekom treninga, ovo je definitivno vježba koja je među najtemeljitijim za razvoj leđnih mišića.

Veslanje u pretklonu, vrste hvata

Naveli smo kao veslanje u pretklonu ima više vrsta različitih hvatova koji se međusobno nadopunjavaju iako ciljaju drugu skupinu mišića. Najčešće korišten hvat je nathvat. Puni hvat je ovdje glavni opis jer omogućava veću kontrolu nad samom šipkom, njegovim korištenjem se najviše aktiviraju mišići gornjeg djela leđa. Zatim slijedi pothvat koji je sljedeći najčešće korišten tip hvata i omogućava podizanje većih težina nego nathvat a razlog je povećana aktivizacija bicepsa kao i laktova i donjeg dijela leđa. Uski ili uži hvat se koristi najčešće kod onih koji imaju neki oblik problema sa zadržavanjem ravnih leđa prilikom izvođenja određenih vježbi. Radi se o nešto suženijem hvatu koji omogućava rukama okomit položaj na tlo dok je tijelo u više vodoravnom položaju. Zadnji hvat je široki hvat i upravo je suprotan svemu što je uski hvat. Široki hvat je usmjeren lateralno od tijela i time se više aktivira sami gornji dio leđa. O samom hvatu i načinu kako se izvodi veslanje u pretklonu također ovisi i dio tijela prema kojemu mi privlačimo šipku. Kada sami krenete raditi veslanje pretklonu ćete otkriti koji hvat vam najbolje odgovara.

Veslanje u pretklonu, savjeti za izvođenje vježbe

Veslanje u pretklonu je važno pravilno i koncentrirano izvoditi, baš kao i svaku vježbu ako želite izbjeći negativne posljedice i ojačati određeni dio tijela. Od iznimne je važnosti znati odabrati optimalnu težinu šipke i utega za vas. Kako to saznati? Iz pravilnog položaja ćete podignuti šupku i utege do trbuha i zadržati nekoliko sekundi. Ako osjetite da vam to stvara problem, bitno je da smanjite težinu kako se ne bi ozlijedili. Veslanje u pretklonu se također ne bi smjelo izvoditi kontinuirano. Navedena vježba iako cilja određenu skupinu mišića nije preporučljiva za početnike. Ako želite pristupiti ovakvom obliku vježbe bitno je da imate iskustva s utezima i dizanjem. Smatrate li da ovu vježbu možete prakticirati onda je bitno da krenete od elastične trake, možete izvoditi jednake pokrete i dobiti osjećaj otpora bez potencijalnih pojava ozljeda. Također je važno naglasiti da je pravilno zagrijavanje prije navedene vježbe itekako poželjno, kao i naknadno rastezanje nakon.

Tagovi: