Uši u kosi – kako izgledaju i kako ih se riješiti

Uši u kosi - kako izgledaju i kako ih se riješiti

Pojava uši u kosi

Uši u kosi nisu opasne, samo su neugodne i ružne za vidjeti. Uši su paraziti koji mogu na tjemenu izazvati infekciju koja se zove pedikuloza ili ušljivost, jer se uši hrane ljudskom krvlju kako bi preživjele te time izazivaju nelagodan svrab vlasišta. Osoba koja ima uši ne znači da ima lošu higijenu kose, već je negdje bila u kontaktu za osobom koja ima uši ili predmetima koje je zaražena osoba imala na svojoj glavi. Ne koristite tuđe kape, jastuke, naslonjače, kapuljače i slično.

S obzirom da izazivaju svrbež, grebanjem možete oštetiti kožu vlasišta i izazvati si infekcije. Najčešće se uši skrivaju u vlasištu iza ušiju i na zatiljku, pa pod jakim svjetlom možete primijetiti insekte koji gmižu po vlasima kose ili vidjeti jaja ušiju odnosno gnjide koje se još nisu izlegle u uši.

Ukoliko su se gnjide izlegle primijetit ćete ostatke jajeta ljuske, no pogledajte dobro jer u kosi može biti peruti, pijeska ili prljavštine. Najbolje se uši u kosi mogu otkriti dok je kosa mokra, te koristeći gusti češalj moći ćete ih iščetkati i tako otkloniti.

Uši u kosi koji su simptomi

Najočitiji simptomi su ako primijetite uši u kosi ili gnjide, jajašca na mokroj kosi pod jakim svjetlom. Osjećaj da vam nešto gmiže po kosi je prvi znak da trebate pregledati svoju kosu ili će vam kosu pregledati netko od ukućana. Ukoliko primijetite bube koje su nalik na sjemenke sezama u kosi ili na odjeći ili koži možete biti sigurni da su uši u kosi prisutne.

Gnjide izgledaju poput sitnih jajašaca žuto smeđe boje, najčešće su smještene u vlasištu iza ušiju ili na zatiljku glave. Prisutnost ušiju u kosi ne bi trebalo izazvati neke teže zdravstvene probleme osim nelagode svrbeža. No ipak, mogući su natečeni limfni čvorovi ukoliko je došlo do infekcije ili se radi o alergijskoj reakciji koja će još više zakomplicirati svrbež i osjetljivost.

Ukoliko ste čuli da netko od bližnjih ima uši nemojte čekati da se uši razmnože već odmah pristupite iskorjenjivanju ovog nametnika dok nije položio jajašca i krenu sa razmnožavanjem. Djevojčice su zbog duljine kose izloženije od dječaka s obzirom da je ušljivost kod djece česta pojava, naročito djece koja borave u vrtiću i u većim su grupama djece.

Uši u kosi kako ih otkloniti

Uši u kosi nisu danas problem za ukloniti, no taj proces uključuje i nekoliko tretmana. Šamponi kojima se otklanjaju uši se mogu nabaviti u ljekarnama, no potreban je oprez jer se radi o kemikalijama koje ne bi smjele dospjeti na ostale dijelove tijela i potrebno ih je nanijeti prema točnim uputama. Ako premalo nanesete šampona neće imati efekta na uklanjanje ušiju, a ako ga nanesete previše ili predugo držite na glavi može na vas štetno djelovati.

Dakle, šampon protiv ušiju ne smije doći na ostale dijelove tijela, niti lice, ispiranje neka vam pomogne netko od ukućana na način da zabacite glavu i ukućanin vam ispire kosu. Nemojte kombinirati dva različita šampona ako su uši u kosi jer vam mogu štetno djelovati na vlasište. Svaki šampon koristite samo jedanput, te ukoliko vam nije pomoglo jedno pranje uz redovno češljanje gustim češljem dva do tri puta na dan, svakako će biti potrebno posavjetovati se sa dermatologom koji preparat sljedeći možete koristiti.

Dermatolog vam može preporučiti i kombinaciju dvaju šampona ukoliko će smatrati da je to potrebno, te vam ujedno i pogledati vlasište kako bi ustanovio da nije ili je došlo do infekcija. Temeljito češljanje nastavite dva do tri tjedna gustim češljem.


Tagovi: