Urolitijaza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Urolitijaza - uzrok, simptomi, liječenje

Urolitijaza (bubrežni kamenac) – uzrok

Bubrezi su organi mokraćnog sustava koji imaju važnu ulogu u našem tijelu. Oni su odgovorni za filtriranje krvi iz tijela i uklanjanje toksina. Kada bubrezi ne rade ispravno, toksini se nakupljaju, oštećujući cjelokupno zdravlje osobe. Urolitijaza nastaje kada mokraćni minerali koji se nalaze u mokraći formiraju kristale, spajaju se, postaju veći, nakon čega nastaju uroliti ili bubrežni kamenci.

Ti se kristali obično uklanjaju iz tijela urinom, ali u određenim situacijama mogu se zalijepiti za bubreg. Najčešće se javljaju kod muškaraca u dobi od 20 do 30 godina. Uroliti se mogu razviti u bubrezima, mjehuru ili uretri. Kod nekih su ljudi bubrežni kamenci povezani s infekcijom mokraćnog sustava. Na ovakvo stanje mokraćnog sustava mogu utjecati brojni čimbenici: genetika, način života, prehrana, nizak unos vode, infekcije, crijevna apsorpcija, učestalost mokrenja, sjedilački način života. Iako urolitijaza ne uzrokuje trajna oštećenja, jedan od najvećih problema je bolan prolaz bubrežnih kamenaca kroz urin. Ovisno o slučaju, tretmani će varirati i varirati od lijekova do operacije.

Urolitijaza – simptomi

Učestalost komplikacija, uključujući infekcije, raste iz godine u godinu, stoga je važno znati kako se manifestira urolitijaza. Simptomi ovise o veličini, obliku i položaju bubrežnih kamenaca u tijelu. Ovo stanje karakterizira bol koja počinje iznenada i prestaje nakon određenog vremena zbog začepljenja ureteralnog kanala. Ostali simptomi bubrežnih kamenaca uključuju: poteškoće s mokrenjem, prisutnost krvi u mokraći, grčeve koji se šire u donji dio trbuha, ispuštanje male količine mokraće. U nekim slučajevima je prisutna vrućica ako postoji pridružena infekcija i peckanje tijekom mokrenja.

Također se mogu pojaviti mučnina i povraćanje. Ponekad ovo stanje ne uzrokuje pacijentu nikakvu nelagodu, bol ili specifične simptome. Tada su kamenci vrlo mali i nalaze se unutar bubrega, gdje ne utječu na protok mokraće. Urolitijaza se dijagnosticira rendgenskim ili ultrazvučnim pregledom, nakon čega se radi analiza urina na temelju koje se utvrđuje vrsta i veličina urolita, što pokazuje mogu li se izbaciti ili će se začepiti, što zahtijeva kirurški zahvat.

Kako se liječi urolitijaza?

Kako se liječi urolitijaza? Većina manjih bubrežnih kamenaca ne zahtijeva invazivno liječenje. Naime, gotovo 80% kamenaca prolazi spontano u razdoblju do četiri tjedna. Za liječenje urolitijaze uzimaju se u obzir veličina, položaj i uzrok nastanka kamenaca. Ako se kamenci pomaknu iz bubrega u ureter, mogu se ukloniti uz nekoliko preporuka liječnika. Pijenje 2 litre vode dnevno može pomoći pri izbacivanju kamenca iz urinarnog trakta. Budući da prolazak manjeg kamenca može uzrokovati nelagodu, preporučuju se analgetici za ublažavanje boli.

Svaki kamenac koji se ne izbaci unutar dva mjeseca zahtijeva manje invazivnu intervenciju. Bubrežni kamenci koji su preveliki da bi prošli ili uzrokuju oštećenje bubrega zahtijevaju opsežnije postupke. Može se preporučiti izvantjelesna litotripsija udarnim valom, tretman koji uključuje lomljenje kamenja u male komadiće kako bi se lakše provukli. Kako bi se izbjegla urolitijaza, važna je prevencija koja može uključivati ​​promjenu načina života. Rizik od bubrežnih kamenaca smanjit ćete ako pijete više vode, jedete hranu s malo soli i birate izvore proteina, poput mahunarki.

Tagovi: