Upala uha – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala uha - simptomi i liječenje

Upala uha i uzročnici

Upala uha relativno je česta pojava kod ljudi, a posebice su joj podložna mala djeca i dojenčad. Najčešće se dogode kao posljedica neke prehlade kod koje se može krenuti nakupljati tekućina iza bubnjića. Iako ta tekućina sama po sebi nije nužno problem, ona je plodno tlo za razvijanje virusa i bakterija koje su uzročnici upale uha. Upala uha s obzirom na patogene uzročnike tako može biti bakterijska ili virusna, a ovisno o tome što je uzrokuje, drugačije se liječi. Upale uha mogu biti izrazito bolne te mogu biti popraćene temperaturom koja pak na sebe vuče bezvoljnost ili u nekim slučajevima, razdražljivost.

Ta tekućina ponekad zna napraviti toliki pritisak na bubnjić da isti usred tog pritiska pukne, odnosno, perforira te tekućina kreće izlaziti van što može donijeti određeno olakšanje. Mala djeca vrlo su podložna takvim upalama, no srećom, kako djeca odrastaju, upale uha rjeđe se događaju, iako odraslija dob nije garancija da se neće više dogoditi.

Simptomi upale uha

Upala uha, osim snažne boli, može biti popraćena povišenom tjelesnom temperaturom. Osim boli i temperature koje mogu biti pokazatelji i nekih drugih poteškoća, upalu uha možete prepoznati na način da pratite ponašanje svog djeteta. Dijete kojeg muči upala uha često će se povlačiti za uši ili ih trljati, neki će biti razdraženi ili bezvoljni, dok će neka djeca izgubiti tek.

Starija djeca i odrasli mogu se požaliti na vrtoglavicu ili poremećaje ravnoteže jer je jedan od centara za ravnotežu smješten upravo u ušima, te se mogu opisati simptomi kao što su osjećaj punih ušiju ili pojavu pritiska u ušima. Oslabljen sluh također je jedan od simptoma, tako da bi i to trebalo uzeti u obzir. Ponekad upale uha budu gotovo neprimjetne i riješe se same od sebe, no najčešće su ipak nešto dugotrajnije te zahtijevaju liječničku pomoć. Ukoliko sumnjate na upalu uha, najbolje je obratiti se svom liječniku od kojeg ćete saznati kako liječiti problem.

Upala uha i liječenje

Ranije u tekstu spomenuli smo da upala uha može biti uzrokovana virusima i bakterijama. Uzročnika upale teško je ustvrditi iz tekućine koja se skuplja u ušima te liječnici stoga postavljaju mnoga pitanja kako bi dobili što je moguće jasniju sliku o uzrocima. Liječenje također ovisi i o tome koliko se često upala uha javlja, utječe li na sluh osobe koju ta upala muči i slično. Najčešći načini na koje se upale uha liječe su čekanje, liječenje antibioticima ili cjevčice za drenažu tekućine.

Liječenje ovisi o učestalosti upala te kako se one odražavaju na zdravlje osobe. Ukoliko su infekcije učestale, antibiotici su najčešće rješenje jer se na taj način pokušava uništiti bakterije koje uzrokuju upale. Ukoliko pak tekućina u uhu utječe na sluh te upale ne prolaze ni nakon antibiotika cjevčice za drenažu pomažu cijeđenju tekućine iz uha te pomažu s balansiranjem tlaka između srednjeg i vanjskog uha. Cjevčice za drenažu operativni su postupak te se koristi samo u slučajevima gdje je to zbilja nužno.

Tagovi: