Upala mišića – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala mišića - uzrok, simptomi i liječenje

Uzrok upala mišića

Do upala mišića dolazi kada mišiće tijela opteretimo napornim vježbama, no može doći do upale i kada se nedovoljno krećemo i nemamo dovoljno tjelesnih aktivnosti pa krenemo sa vježbanjem ili naporima odjednom bez postepenog pojačavanja intenziteta vježbi. Ova upala nije zdravstveno opasno stanje, no zna biti bolno jer smo mišiće tijela opteretili više nego su oni to mogli podnijeti.

Kada tijelo miruje energiju dobiva iz masti uz prisustvo kisika u mišićima, no kod intenzivnih vježbanja proces trošenja energije izgleda sasvim drugačije. Kod jače tjelesne aktivnosti energija se koristi iz ugljikohidrata i u tom procesu nije potreban kisik, a proizvod ovog anaerobnog procesa je piruvat, pirogrožđana kiselina kojoj na kraju kisik i treba da bi se mogla razgraditi. Snažni mišići imaju dobru cirkulaciju i dobro su opskrbljeni kisikom, te se kod njih piruvat lako pretvara u energiju. Međutim, kod nerazvijenih mišića nema dovoljno kisika, piruvat će se pretvoriti u mliječnu kiselinu koja će dovesti do upala mišića, boli i slabost u mišićima.

Simptomi upala mišića

Simptomi kod upala mišića javljaju se kao bol, peckanje i slabost koja se osjeća u mišićima. Ponekad je bol umjerena što osobe koje vježbaju redovito i poznaju jako dobro jer u svojim vježbama postepeno povećavaju intenzitet opterećivanja mišića pa ta umjerena bol njima predstavlja znak da su dobro vježbali.

Osim ove umjerene boli, kod upala mišića može se pojaviti i zatezanje mišića, treperenje, drhtanje mišića koji se naziva tremor mišića. Uz to opća slabost organizma i umor redovna su popratna pojava povećanog napora. Prava jaka bol će se razviti nakon dan ili dva dana iza naprezanja, te ta bol može trajati nekoliko dana. U tom periodu dok boli mišić se oporavlja i raste nakon vježbanja. Nije preporučljivo u tom periodu uzimati lijekove protiv bolova.

U težim slučajevima koji se mogu pojaviti kod ekstremnih napora, uobičajeno kod sportaša, može doći i do takvih upala koje će izazvati prestanak funkcioniranja samih mišića, vrtoglavica, mučnina i povraćanja. No, sportaši koji se izlažu takvim naporima vježbaju pod nadzorom svojih sportskih liječnika koji će reagirati na vrijeme kako ne bi došlo do trajnih ozljeda.

Liječenja upala mišića

Liječenje upala mišića lijekovima je moguće jedino na način da se uzmu lijekovi protiv bolova kao što su aspirin ili ibuprofen, no oni će olakšati bol i zaustaviti prirodan proces oporavka mišića, te će mišići oslabiti i neće se izgraditi što je i bio cilj vježbanja.

Prevencija i dobro planiranje treninga bolja je varijanta nego mišiće opteretiti da dođe do upala mišića. Prije vježbanja potrebno je zagrijati mišiće i istegnuti se, te na taj način i sprečavamo moguće ozljede. Ukoliko ipak dođe do upale mišića postoji nekoliko prirodnih načina kako si olakšati bol i omogućiti mišićima prirodno zacjeljivanje.

Masaže su najučinkovitije za rješavanje upala u mišićima, ali također mogu pomoći i hladni oblozi koji se stavljaju na mišiće. Lagani trening nakon glavnog treninga u obliku kardio treninga, lagano trčanje ili skakutanje na mjestu također može pomoći u opuštanju mišića i boli. Toplo hladno tuširanje koje se primjenjuje naizmjenično po desetak sekundi može vrlo lako ublažiti bolove. Ili jednostavno lezite na krevet a noge oslonite na zid tako da mliječna kiselina drenira iz mišića, te bi se bol tako trebala smanjiti. Pravilna prehrana sa puno voća i zelenog povrća uz pravilno vježbanje pomoći će da izbjegnete upalu mišića i bolove koji prate upalu.

Tagovi: