Upala mandula – uzrok, simptomi, liječenje

Upala mandula - uzrok, simptomi, liječenje

Upala mandula - uzrok

Upala mandula ili angina događa se kada se mandule, dvije kvržice mekog tkiva u vašem grlu, inficiraju, oteknu i bole. Mandule su dio ljudskog imunološkog sustava te pomažu u borbi protiv uzročnika bolesti. Ovo stanje najčešće je kod djece no može pogoditi osobe svih dobnih skupina. To je vrlo česta upala i većina ljudi oboli barem jednom tokom životnog vijeka.

Upala mandula može imati bakterijske i virusne uzročnike. Streptokok skupine A najčešći je bakterijski uzročnik te i osobe bez mandula mogu oboljeti od ove vrste. Kod virusne upale, virusi gripe i prehlade uzrok su do 70% upala. Bakterije i virusi koji su uzročnici ove upale visoko su zarazni te se prenose dijeljenjem hrane i pića ili pribora za jelo, ljubljenjem, bliskim kontaktom sa zaraženim pri kojemu lako dolazi do udisanja čestica koje bolesna osoba širi kašljanjem i kihanjem te dodirom zaraženih površina, a zatim prenošenjem na vlastita usta ili nos.

Upala mandula - simptomi

Upala mandula ili krajnika uglavnom se javlja naglo, a simptomi koje uključuje su; osjećaj grebanja u grlu, bolovi u grlu pri gutanju, otečeni i crveni krajnici i grlo, temperatura viša od 38° C, bijele ili žućkaste točke na mandulama, otečeni limfni čvorovi na vratu iza ušiju, bolovi u trbuhu ili povraćanje, loš zadah, glavobolja te bolovi u vratu.

Oboljeli se mogu osjećati jako slabo, malaksalo i umorno, ali najviše će ih boljeti grlo. Da bi se odredio uzročnik vaš liječnik mora prvo uzeti bris grla te prikupljene stanice i slinu dati na laboratorijsku analizu. U većini slučajeva upala mandula i njeni simptomi povući će se sami od sebe za 3 do 4 dana ali ako potraje dulje svakako treba potražiti liječničku pomoć. Kako bi si sami pomogli i ublažili simptome trebate piti čaj, juhe ili unositi druge tople tekućine, grgljati toplu slanu vodu, kupiti lijekove bez recepta poput ibuprofena ili acetaminofena kao i pastile za grlo.

Upala mandula - liječenje

Upala mandula liječi se ovisno o uzročniku same upale. Iako su simptomi bakterijske i virusne upale slični, liječenje je različito. Kada je u pitanju bakterija odnosno streptokok, terapija se sastoji od antibiotika koji se izdaju na recept; penicilin, cefalosporin ili klindamicin. Obično se uzimaju oralno u periodu desetak dana te je iznimno važno držati se propisanog recepta i popiti cijelu dozu iako se možete osjećati bolje već i nakon samo nekoliko dana. Kompletnu terapiju važno je popiti kako se infekcija ne bi vratila ili čak proširila na druge dijelove tijela.

Ako upala mandula ima virusnog uzročnika antibiotici u tom slučaju neće pomoći već se preporučuje da bolest odradi svoj tijek te da se simptomi tretiraju kućnim lijekovima i unošenjem puno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija zbog povišene tjelesne temperature. Imate li problema s kroničnom pojavom upale mandula liječnik će preporučiti uklanjanje krajnika kirurškim putem kako bi se spriječio povratak infekcije.


Tagovi: