Streptokok – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Streptokok - uzrok, simptomi i liječenje

Streptokok – uzrok

Streptokok je vrsta gram pozitivne bakterije koja je sveprisutna u prirodi, te se najnormalnije nalazi u bakterijskoj flori, no kod nekih vrsta one mogu postati patogene. Dok druge normalno žive u ljudskoj koži i sluznici, druge pak mogu uzrokovati razne bolesti. Streptokoki dijelimo u skupine A, B, C, D te G. Kod ljudi upala grla je uzročnik streptokok iz kategorije A, koje su najzaraznije vrste streptokoka kod ljudi. Ovi mogu uzrokovati razne tegobe i bolesti, poput primjerice streptokokne infekcije ždrijela, infekcije razna i kože, infekcije krvi, tonzilitisa, šarlaha, upale pluća, upale bubrega, reumatske groznice te Sydenhamove bolesti.

Akutna upala grla, koja se još naziva tonzilitis ili faringitis, je jedno od najčešćih streptokoknih infekcija kod ljudi. Streptokoki se uglavnom prenašaju kapljičnim putem, znači zrakom, ili pak izravnim dodirom preko kontaminiranih predmeta. Ove bakterije se uglavnom nalaze u nosu te i u grlu te se zbog toga mogu lako prenijeti dalje preko kašlja, kihanja i dodira stvari koje je zaražena osoba dodirnula.

Streptokok – simptomi

Streptokok najčešće uzrokuje infekciju ždrijela, no i upala grla je česta pojava kod ljudi. Glavni simptomi koji se javljaju pritom infekcije streptokokom su malaksalost, grlobolja, glavobolja, povišena tjelesna temperatura koja je iznad 38 stupnjeva Celzijusa, te ubrzani otkucaji srca. Ovi se simptomi, ukoliko imate infekciju ždrijela, se pojavljuju naglo te iznenadno. Ždrijelo pritom postaje veoma crveno, krajnici su vam uvećani i upaljeni, dok vam vratni limfni čvorovi postaju veći u osjetljivi.

Također vam se javlja bol i problemi pri gutanju hrane i tekućine, te vam se na krajnicima pojavljuju žute ili bijele naslage kao i na ždrijelu isto. Kod djece koja su pokupila streptokok infekciju, njima se javljaju grčevi, dok kod djece koja je mlađa od 4 godine, njima se uglavnom javlja jedan simptom infekcije, a to je curenje sekreta iz njihovog nosa. Šarlah se uglavnom pojavljuje kod djece od 4 do 8 godina, i simptomi koji njega su osip, vrućica te bol u grlu. Osim toga, mogu uzrokovati kožne infekcije, a to su crveni i krastavi osipi, dok kod neki mogu uzrokovati infekciju ispod kože.

Streptokok – liječenje

Streptokok kod infekcije ždrijela kao i kod šarlaha se liječi tako da se uzimaju antibiotici, koji je najčešći izbor penicilin, koji pomaže u smanjenju simptoma i sprječava daljnje ozbiljnije komplikacije, isto kao i širenje streptokok infekcije na dijelove sinusa, srednjega uha, mastoidnu kost te i na druge dijelove tijela. Uglavnom ova infekcija prolazi kroz dva tjedna.

Ukoliko primijetite bilo koje od gore navedenih simptoma trebate se odmah u najbržem mogućem roku javiti svome doktoru kao biste na vrijeme mogli sanirati ove simptome i spriječiti daljnje širenje ove bolesti. Najbolji način kako biste spriječili zarazu sa streptokokom vam je da izbjegavate zaražene osobe, i ukoliko netko od vaših ukućana ima ovu zarazu, najbolje je da održavate razmak i da držite dalje od sebe i ostalih njihov pribor za jelo i piće, te da ne dijelite svoju hranu s njima kako ne bi i vi i ostali u kući dobili ovu zarazu.

Tagovi: