Kako se riješiti streptokoka

Kako se riješiti streptokoka

Što je streptokok?

Streptokok je vrsta bakterije koja pripada rodu Streptococcus. Ove bakterije su gram-pozitivne, sferične ili ovalne i obično se nalaze u lancima ili skupinama koje podsjećaju na bisere pod mikroskopom. Streptokok se može naći u različitim dijelovima tijela, uključujući kožu, usta, nos i grlo te crijeva. Mnoge vrste streptokoka su bezopasne i čak korisne, ali neke mogu uzrokovati bolesti kod ljudi. Najpoznatije su streptokokne infekcije grla, poput streptokokne upale grla, koje mogu uzrokovati bolno grlo, poteškoće s gutanjem i druge simptome. Postoje i druge vrste streptokoka koje mogu uzrokovati infekcije kože, infekcije uha, infekcije mokraćnog sustava te ozbiljnije infekcije poput pneumonije ili sepse. Najčešće ove infekcije zahvaćaju osobe slabijeg imunološkog sustava kao i djecu. Streptokokna infekcija se liječi uz pomoć antibiotika, no bitno je koristiti ove lijekove prema uputama liječnika kako bi se spriječilo stvaranje otpornosti na antibiotike i moguće komplikacije. Štoviše, postoji i cjepivo protiv nekih tipova streptokoka, što može pomoći u prevenciji infekcija.

Streptokok infekcija - simptomi

Simptomi mogu varirati ovisno o vrsti infekcije i mjestu zahvaćenog područja. Kod streptokokne upale grla, najčešći simptomi su bol u grlu, problemi s gutanjem, crvenilo i oticanje tonzila, bijeli ili žuti premaz na tonzilima te povećane i osjetljive limfne žlijezde na vratu. Kod streptokok infekcije kože se pojavljuju vrućica, crvenilo, oticanje i bol na zahvaćenom području kože, pojava gnojnog ili vodenastog iscjetka iz rane, te se mogu pojaviti osip ili plikovi. Kod streptokok infekcije uha se pojavljuju bol u uhu, iscjedak iz uha te u najgorem slučaju gubitak sluha. Kod streptokokne infekcije mokraćnog sustava, od simptoma se najčešće pojavljuju česta potreba za mokrenjem, bol prilikom mokrenja, krv u urinu te bol u donjem dijelu trbuha. Ostale ozbiljnije infekcije poput pneumonije ili sepse mogu uzrokovati simptome kao što su visoka temperatura, teškoće s disanjem, opća slabost i druge znakove teške infekcije. Ukoliko primijetite neke od ovih simptoma, bitno je što prije posjetiti svojeg liječnika.

Streptokok infekcija - liječenje

Liječenje streptokokne infekcije ovisi o vrsti infekcije i mjestu zahvaćenog područja. Uglavnom se streptokokne infekcije liječe antibioticima kako bi se ubile bakterije i spriječile komplikacije. Za streptokoknu infekciju grla se koriste antibiotici. Najčešće se propisuje penicilin ili amoksicilin. Ostali antibiotici poput azitromicina ili cefalosporina mogu se koristiti kod alergija na penicilin. Mogu se koristiti analgetici poput acetaminofena ili ibuprofena za ublažavanje boli i snižavanje temperature, kao i ispiranje grla slanom vodom ili upotrebom pastila za grlo. Kod streptokok infekcije kože se koriste antibiotici i antibiotičke masti ili kreme za zahvaćeno području kože. Ako postoji otvorena rana, može biti potrebno čišćenje i obvezivanje. Streptokok infekcija uha se liječi antibioticima koji ciljaju streptokoke. Ponekad može biti potrebna drenaža uha. Streptokokna infekcija mokraćnog sustava se liječi antibioticima, a može biti potrebno pijenje puno tekućine za ispiranje bakterija iz urinarnog sustava. U slučajevima poput pneumonije ili sepse, liječenje može biti složenije i može zahtijevati intravensku primjenu antibiotika te intenzivnu njegu.


Tagovi: