Upala jajnika – simptomi, uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala jajnika - simptomi, uzrok i liječenje

Uzroci upala jajnika

Uzroci upala jajnika su mikroorganizmi i bakterije koje se u tijelo žene unose preko reproduktivnih organa tokom seksualnog odnosa, moguće je i kod operativnih zahvata, te nehigijenom i unutar-materičnim sredstvima za kontracepciju. Najčešći uzroci su mikroplazma koja može biti vrlo opasna i teško izlječiva, zatim klamidija i u današnje vrijeme sve rjeđe gonoreja.

Sve ove bakterije se prenose spolnim putem stoga je jako važno djelovati preventivno i tijekom seksualnog odnosa zaštititi se prezervativima koji ne štite samo od neželjenih trudnoća već i ovakvih spolno prenosivih bolesti koje uzrokuju upale jajnika. Bakterije će ući u rodnicu i nastaviti se širiti do jajovoda i samih jajnika.

Ovakve infekcije se vrlo rijetko dešavaju prije prve menstruacije u djevojčica, te nakon menopauze i tokom trudnoće. Izuzetno je važno na vrijeme prepoznati pojavu upala jajnika jer može dovesti do neplodnosti, izazvati apsces, odnosno gnojnu upalu koja se dalje može širiti trbušnom šupljinom. Točan uzrok upala kod jajnika i jajovoda može utvrditi ginekološkim pregledom i uzimanjem uzorka koji se daje na analizu.

Simptomi upala jajnika

Simptomi upala jajnika su uobičajeno slaba ili umjerena bol u predjelu maternice i mjehura u donjem dijelu trbuha, bolan spolni odnos, iscjedak i nepravilno krvarenje čak i između menstruacija, te pritisak i bol u donjem dijelu leđa. Moguće je da je iscjedak promijenio boju i miris, pa i to može biti znak upalnog procesa.

U nekom slučajevima kada se na vrijeme ne liječi upala jajnika javljaju se jaki bolovi, povišena tjelesna temperatura sa zimicom te će u tom slučaju biti potrebna hitna intervencija ginekologa i hospitalizacija.

Jajnici i jajovod mogu biti upaljeni a da se simptomi niti ne pojave, stoga je izuzetno važno držati se redovitih posjeta ginekologu koji može detektirati pregledom i ultrazvukom da li je sa jajnicima sve u redu ili su jajnici povećani uz mogućnost pojave gnojnih džepova oko jajnika ili jajovoda. Još je nekoliko simptoma koji se podmuklo javljaju kao znak upale, a to je bolna menstruacija ili bol prilikom mokrenja, te krvarenja tokom seksualnog odnosa.

Liječenje upala jajnika

Redovitim ginekološkim pregledima, vaginalnim ultrazvukom i PAPA testom mogu se na vrijeme otkriti upala jajnika i na taj način spriječiti daljnji nekontrolirani razvoj upale koji može dovesti do neplodnosti ili upale cijele trbušne šupljine. Nije dovoljno otići kod obiteljskog liječnika primarne zaštite, nego treba otići kod ginekologa upravo zbog ovih specifičnih pretraga koje će dati točan uzrok upale.

Ginekolog će temeljem rezultata pretraga odrediti antibiotik koji će ciljano uništiti bakteriju o kojoj se radi. Ukoliko se ne pristupi liječenju može doći do privremenog i trajnog oštećenja jajovoda i jajnika, te i do operativnog zahvata uklanjanja jajnika. Ukoliko se dogodilo da je upala oštetila jajnike antibiotici neće djelovati i upala će se ponovno vratiti i to sa još većom boli.

Kod teških upala jajnika moguća je i hospitalizacija jer će se antibiotici davati kroz vene kroz narednih 48 sati kako bi se upala što prije smirila. Kirurškom liječenju se pristupa ukoliko se liječenje antibioticima stanje ne popravlja, a bol je i dalje prisutna.

Tagovi: